Qualitative characteristics of fresh fruits of apple columnar cultivars and of their processing products
Abstract
The article presents the results of the researches of fresh apple fruits of seven apple columnar cultivars such as «Valyuta», «Vasyugan», «Malyukha», «Ostankino», «President», «Triumph», КV-22 and processing products made of fruits of the selected cultivars «President» and «Valyuta». These processing products are juices of direct squeezing; nectars without pulp and with pulp; the fruits strained with sugar and sterilized; the fruits strained with sugar and frozen. Size and weight characteristics of fresh apple fruits of the studied cultivars are also given. Fruits chemical composition of the cultivars «Valyuta» and «President» was studied. Organoleptic indicators of fresh apple fruits and various processing products made of them were defined. Suitability of the cultivars «Valyuta» and «President» for manufacturing of directly squeezed juices, nectars without pulp, nectars with pulp, the fruits strained with sugar and sterilized and fruits strained with sugar and frozen was determined.
About the Authors
T. P. GrushevaBelarus
M. G. Maksimenko
Belarus
O. G. Zujkevich
Belarus
References
1. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: Изд-во ВНИИСПК, 1999. – 608 с.
2. Рылов, Г.П. Качество генофонда яблони в Беларуси / Г.П. Рылов, Т.С. Ширко, С.Г. Петрашевская. – Гродно, 1999. – 107 с.
3. Продукты переработки плодов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ: ГОСТ 28562-90. – Введ. 01.07.1991. – М.: Изд-во стандартов, 1990. – 15 с.
4. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения титруемой кислотности: ГОСТ 25555-82. – Введ. 01.07.1983. – М.: Изд-во стандартов, 1983. – 4 с.
5. Селекция яблони / Е.Н. Седов [и др.]. – М.: Агропромиздат, 1989. – 256 с.
6. Ширко, Т.С. Биохимия и качество плодов / Т.С. Ширко, И.В. Ярошевич. – Минск: «Навука i тэхнiка», 1991. – 295 с.
7. Савельев, Н.И. Оценка плодовых культур по биохимическому составу и технологическим качествам плодов / Н.И. Савельев [и др.] // Научное обеспечение современных технологий производства, хранения и переработки плодов и ягод в России и странах СНГ: материалы Междунар. науч.-практ. конф., Москва, 12-14 августа 2002 г. / ВСТИСП; редкол.: В.И. Кашин [и др.]. – М., 2002. – С. 220-224.
8. Максименко, М.Г. Оценка районированных сортов яблони на пригодность к выработке сока прямого отжима / М.Г. Максименко, О.Г. Зуйкевич // Плодоводство: науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2010. – Т. 22. – С. 267-274.
9. Максименко, М.Г. Сортоизучение плодов яблони на пригодность к изготовлению протертых плодов / М.Г. Максименко // Современные технологии сельскохозяйственного производства: материалы XIII междунар. науч.-практ. конф., Гродно, 21-23 апреля 2010 г. / УО «Гродненский государственный аграрный ун-т»; редкол.: В.К. Пестис [и др.]. – Гродно, 2010. – Т. 2. – С. 302-305.
10. Консервы. Соки фруктовые прямого отжима. Общие технические условия: СТБ 1823-2008. – Введ. 21.01.2008. – Минск: Госстандарт, 2008. – 17 с.
11. Консервы. Нектары фруктовые. Общие технические условия: СТБ 1449-2008. – Введ. 21.01.2008. – Минск: Госстандарт, 2008. – 15 с.
12. Продукты переработки плодов и овощей. Плоды и ягоды протертые или дробленые. Общие технические условия: СТБ 1636-2006. – Введ. 21.06.2006. – Минск: Госстандарт, 2006. – 7 с.
Review
For citations:
Grusheva T.P., Maksimenko M.G., Zujkevich O.G. Qualitative characteristics of fresh fruits of apple columnar cultivars and of their processing products. Fruit Growing. 2013;25(1):447-453. (In Russ.)