Evaluation of fruits quality of promising apple tree hybrids of the Byelorussian breeding
Abstract
The evaluation of fruits quality of promising apple tree hybrids of the Byelorussian breeding is given in the article. Promising hybrids were distinguished for the complex of economic and biological characteristics (appearance, taste, keeping qualities, marketability, biochemical composition). Among them are 96-12/22 (Byelorusskoye malinovoye x ВМ41497), 96-22/20 [85-14/78 x (Byelorusskoye malinovoye x ВМ41497)] and 96-32/9 (72-11/47 x Shampion). The given selections will be used in the subsequent hybridizations and further they will be passed to the state variety trial. During the investigation there were revealed the sources of high taste quality of fruits – 95-23/43, 95-27/33, 96-12/22, 96-22/20 b 96-32/9; of nice appearance – 94-18/37, 94-23/24, 95-26/1, 96-22/20 and 96-32/9; of large fruits – 94-18/37, 95-23/43, 95-26/1; of long storage period – 96-12/22 and 96-22/20; of improved biochemical composition – 95-23/43, 95-27/33, 96-12/22, 96-22/20 and 96-32/9.
About the Authors
Z. A. KozlovskayaBelarus
S. A. Yarmolich
Belarus
G. M. Marudo
Belarus
References
1. Седов, Е.Н. Роль новых сортов и технологий в интенсификации яблоневых садов / Е.Н. Седов // Вестник Российской академии сельскохозяйственных наук. – 2004. – № 4. – С. 52-54.
2. Седов, Е.Н. Роль сортов яблони в биологической интенсификации садоводства / Е.Н. Седов // Новации и эффективность производственных процессов в плодоводстве: темат. сб. Междунар. науч.-практ. конф., Краснодар, 2005 г. / СКЗНИИСиВ; редкол.: Е.А. Егоров [и др.]. – Краснодар, 2005. – Т. 1. – С. 185-189.
3. Франчук, Е.П. Товарное качество плодов / Е.П. Франчук. – М.: Агропромиздат, 1986. – 296 с.
4. Jones, L. Diseases of tree fruits in the east / L. Jones, T. Sutton. – Michigan State University, 1996. – P. 1-4.
5. Kellerhals, M. New Challengens for apple breeding / M. Kellerhals [et al.] // Acta Horticulturae. – 1998. – N 484. – P. 131-134.
6. Ширко, Т.С. Биохимия и качество плодов / Т.С. Ширко, И.В. Ярошевич; под общ. ред. Л.А. Юрченко. – Мн.: Навука i тэхнiка, 1991. – 294 с.
7. Причко, Т.Г. Биохимическая оценка плодово-ягодного сырья Кубани / Т.Г. Причко [и др.] // Садоводство и виноградарство. – 2006. – № 4. – С. 15-17.
8. Причко, Т.Г. Биохимические и технологические аспекты хранения и переработки плодов яблони / Т.Г. Причко. – Краснодар: ООО Просвещение-Юг, 2002. – 173 с.
9. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: ВНИИСПК, 1999. – 608 с.
10. Методы биохимического исследования растений / А.И. Ермаков [и др.]; под общ. ред. А.И. Ермакова. – 3-е изд. – Л.: Агропромиздат, 1987. – 430 с.
11. Практикум по агрохимии / Б.А. Ягодин [и др.]; под общ. ред. Б.А. Ягодина. – М.: Агропромиздат, 1987. – 512 с.
12. Дорошенко, Т.Н. Формирование качества плодов в насаждениях Северного Кавказа / Т.Н. Дорошенко [и др.]. – Краснодар: ООО Просвещение-Юг, 2006. – 112 с.
13. Нестеров, Я.С. Изучение коллекции семечковых культур и выявление сортов интенсивного типа: методические указания / Я.С. Нестеров. – Л., 1986. – С. 86-89.
14. Седов, Е.Н. Селекция и сортимент яблони для Центральных регионов России / Е.Н. Седов. – Орел: ВНИИСПК, 2005. – С. 91-96.
15. Bickelmann, U. Vermarktungsnormen für Obst und Gemüse / U. Bickelmann. – Bonn, 2005. – 135 s.
16. Литченко, Н.А. Оценка химического состава плодов яблони / Н.А. Литченко, Т.Н. Жебентяева // Бюлл. Государственного Никитского ботанического сада. – Ялта, 2005. – № 91. – 130 с.
Review
For citations:
Kozlovskaya Z.A., Yarmolich S.A., Marudo G.M. Evaluation of fruits quality of promising apple tree hybrids of the Byelorussian breeding. Fruit Growing. 2011;23:9-17. (In Russ.)