Preview

Fruit Growing

Advanced search

Influence of triiodobenzoic acid on gooseberry in vitro development

Abstract

The size of gooseberry plants, cultivated in vitro, is defined by a genotype of an initial plant and chosen for cultivating by growth regulators and their combination. Thus the plants, cultivated in a medium with the maintenance of triiodobenzoic acid (TIBA) in concentration of 0.5-1.0 mg/l in a combination with 6-BA in concentration of 0.1-0.2 mg/l, possess larger size. Smaller size is at the plants with only TIBA addition in high concentration of 1.5 mg/l as well as in a combination with 6-BA in two concentrations. Low TIBA concentration in a combination with 6-BA promotes formation of considerable quantity of micro shoots in a conglomerate without their thinning and losses of intensive green colouring. Nevertheless, the height of micro shoots, received in a nutrient medium with addition of these growth regulators, is insufficient for a rhisogenesis stage.

About the Authors

E. V. Kolbanova
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


N. V. Kukharchik
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. Приходько, Ю.Н. Технология оздоровления крыжовника от вирусов / Ю.Н. Приходько // Плодоводство и ягодоводство России: сб. науч. тр. / ВСТИСП; редкол.: В.И. Кашин [и др.]. – М., 1996. – Т. 3. – С. 109-113.

2. Кочетова, Н.И. Особенности регенерации растений крыжовника в условиях in vitro / Н.И. Кочетова, Л.В. Алешкевич, Ю.Н. Кочетов // Вестник сельскохозяйственной науки. – 1981. – № 2 (293). – С. 80-82.

3. Wainwright, H. The micropropagation of gooseberry (Ribes uva-crispa L.): I. Establishment in vitro / H. Wainwright, A.W. Flegmann // Journal Horticultural Science. – 1985. – Vol. 60. – № 2. – Р. 215-221.

4. Миронова, О.А. Микроразмножение крыжовника / О.А. Миронова // Проблемы вегетативного размножения в садоводстве: сб. науч. тр. / Моск. с.-х. акад. им. К.А. Тимирязева; редкол.: А.И. Пупонин (гл. ред.) [и др.]. – М., 1985. – С. 102-106.

5. Афонина, О.А. Влияние состава питательной среды на микроразмножение крыжовника и регенерационную способность пыльников земляники / О.А. Афонина, Л.И. Гаврикова, В.И. Деменко // Удобрения и регуляторы роста в садоводстве: сб. науч. тр. / Моск. с.-х. акад. им. К.А. Тимирязева; редкол.: А.И. Пупонин (гл. ред.) [и др.]. – М., 1984. – С. 101-106.

6. Колбанова, Е.В. Влияние стерилизующих соединений и питательной среды на жизнеспособность и развитие меристематических верхушек сортов крыжовника в культуре in vitro / Е.В. Колбанова // Плодоводство: науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2009. – Т. 21. – С. 252-264.

7. Матушкина, О.В. Клональное микроразмножение плодовых и ягодных культур в системе производства высококачественного материала / О.В. Матушкина, И.Н. Пронина // Научные основы эффективного садоводства: науч. труды / ВНИИС им. И.В. Мичурина; под общ. ред. В.А. Гудковского. – Воронеж: Кварта, 2006. – С. 327-342.

8. Аладина, О.Н. Пикс в ускоренном размножении трудноукореняемых сортов крыжовника / О.Н. Аладина, И.В. Жаркова // Докл. ТСХА. – 1996. – Вып. 267. – С. 132-135.

9. Попова, И.В. Особенности размножения новых слабошиповатых и бесшипных сортов крыжовника / И.В. Попова, О.Н. Аладина, И.В. Жаркова // Докл. ТСХА. – 1998. – Вып. 269. – С. 164-170.

10. Матушкина, О.В. Регенерация растений из изолированных соматических тканей у плодовых и ягодных культур в условиях in vitro / О.В. Матушкина // Пути повышения устойчивости садоводства: науч. труды / ВНИИС им. И.В. Мичурина; редкол.: Н.И. Савельев (гл. ред.) [и др.]. – Мичуринск, 1998. – С. 84-86.

11. Welander, M. Micropropagation of gooseberry, Ribes grossularia / M. Welander // Sc. hortic. – 1985. – Vol. 26. – № 3. – Р. 267-272.


Review

For citations:


Kolbanova E.V., Kukharchik N.V. Influence of triiodobenzoic acid on gooseberry in vitro development. Fruit Growing. 2012;24(1):129-136. (In Russ.)

Views: 96


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)