Preview

Fruit Growing

Advanced search

The influence of macro and microfertilizers on apple fruit quality and storability

Abstract

The article presents 2006–2008 data study of influence of macro- (calcium and magnesium) and micro- (boron and zinc) fertilizers foliar application on yield and storability of ‘Imant’ and ‘Charavnitsa’ apple fruits. At studied cultivars application of fertilizers containing boron and calcium and of multinutrient Mineral–extra fertilizer helped getting more yield. The highest yield at ‘Imant’ cultivar was received at the variants with application of calcium, Mineral–extra and Ekolist mono boron in the first and calcium in the second half of summer. ‘Charavnitsa’ cultivar showed the highest yield at the variant of multi-nutrient Mineral–extra fertilizer application. During the investigation years fruits were better stored at studied cultivars with application of calcium containing fertilizers, Ekolist mono boron and Mineral–extra. The output of disease-free fruits made 82-88 %.

About the Author

E. S. Borovik
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. Гудковский, В.А. Результаты и перспективы исследований по вопросам сокращения потерь плодов при хранении / В.А. Гудковский // Проблемы интенсификации современного садоводства: краткие тез. докл. к 4-й обл. науч. конф., мол. учен., Мичуринск, апр. 1990 г. / ВНИИС им. И.В. Мичурина; редкол.: В.А. Гудковский (гл. ред.) [и др.]. – Мичуринск, 1990. – С. 223-227.

2. Захаров, Н.В. Влияние кальциевых опрыскиваний на метаболизм яблок при хранении / Н.В. Захаров, Л.А. Принева, Н.Т. Павличев // Плодоводство Нечерноземной полосы / НИЗИСНП. – М.: НИЗИСНП, 1982. – С. 70-84.

3. Шуруба, Г.А. Некорневое питание плодовых и ягодных культур микроэлементами / Г.А. Шуруба. – Львов: Вища школа, 1982. – 176 с.

4. O'Loughlin, J.В. The relative effects of root-stocks and calcium sprays on the appearance of internal breakdown and superficial scald of Red Delicious apples during storage / J.В. O'Loughlin, P. Jotic // Sci Hortic. – 1978. – V. 9, N 3. – Р. 245-249.

5. Гудковский, В.А. Влияние хлористого кальция и поражаемость плодов яблони Заря Алатау горькой ямчатостью / В.А. Гудковский, Т.Л. Урюпина // Хранение и переработка картофеля, овощей, плодов и ягод. – М., 1979. – С. 292-295.

6. Wojcik, P. Effect of Calcium chloride sprays at different+water Volumen on Szampion apple calcium concentration / Р. Wojcik // Plant Nutz. – 2001. – V. 24. – № 4-5. – S. 639-650.

7. Wojcik, P. Jonagold apple fruit quality as influenced by fafe sprays with calcium chloride at high rates / P. Wojcik // Plant Nutz. – 2001. – V. 24. – № 12. – S. 1925-1936.

8. Bramlage, W.J. Calcium and soft Me Intosh problems / W.J. Bramlage // New York State Hortic. Soc. Rochester 2, N. Y. – 1978. – V. 1, N 123. – P. 115-121.

9. Wojcik, P. Dobrowicka prune fruit quality as influenced by calcium spraying / P. Wojcik // Peant Nutz. – 2001. – V. 24, № 8. – S. 1229-1241.

10. Гудковский, В.А. Система сокращения потерь и сохранения качества плодов винограда при хранении / В.А. Гудковский. – Мичуринск, 1979. – 119 с.

11. Смагин, А.И. Влияние некорневого внесения селена, марганца и кальция на потенциал лежкости плодов яблони / А.И. Смагин // Научное обеспечение современных технологий производства, хранения и переработки плодов и ягод в России и странах СНГ: материалы междунар. науч.-практ. конф., Бирюлево-Загорье, 12-14 авг. 2000 г. / ВСТИСП; под общ. ред. В.И. Кашина. – М.: ВСТИСП, 2000. – С. 236-240.

12. Wojcik, P. Yield and Jonagold apple fruit quality as influenced by spung sprays, with commereial and boron / P. Wojcik // Plant Nutz. – 2002. – V. 25, № 5. – S. 999-1010.

13. Криворот, А.М. Технологии хранения плодов / А.М. Криворот. – Минск: УП «ИВЦ Минфина», 2004. – 261 с.

14. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур; под общ. ред. Г.А. Лобанова. – Мичуринск: ВНИИС, 1973. – 492 с.


Review

For citations:


Borovik E.S. The influence of macro and microfertilizers on apple fruit quality and storability. Fruit Growing. 2012;24(1):272-278. (In Russ.)

Views: 105


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)