Preview

Fruit Growing

Advanced search

Interdependence of ingredients of the biochemical composition of fruits alien crops family Ericaceae in the conditions of Belarus

Abstract

On the basis of the analysis of the closest correlation links between 27 features of biochemical composition of fruits of 3 species fam. Ericacea − V. corymbosum L., V. vitis-idaea L. аnd Oxycoccus macrocarpus (Ait.) Pers. indicators with the largest numbers of the links, which are signs-‘indicators’ in the direction of the changes which made possible a forecasting of changes associated symptoms are identified. Most informative signs, taking into account the species specific and links sending with other signs have being signified. The possibility of forecasting changes in the content in fruits of the species range of substances with different signs-‘indicators’ which creates additional opportunities to obtain the most objective view of this changes is shown.

About the Authors

Z. A. Rupasova
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


V. N. Reshetnikov
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


T. I. Vasilevskaja
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


A. P. Yakovlev
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


N. B. Pavlovsky
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


J. M. Pinchukova
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


References

1. Методы определения сухих веществ: ГОСТ 8756.2-82. – Введ. 01.01.82. – М.: Изд-во стандартов, 1982. – 5 с.

2. Методы биохимического исследования растений / А.И. Ермаков [и др.]. – М.: ВО Агропромиздат, 1987. – 430 с.

3. Фоменко, К.П. Методика определения азота, фосфора и калия в растениях из одной навески / К.П. Фоменко, Н.Н. Нестеров // Химия в сельском хозяйстве. – 1971. – № 10. – С. 72-74.

4. Завадская, И.Г. Количественное определение углеводов резорциновым и анилинфталатным методами с помощью бумажной хроматографии / И.Г. Завадская, Г.И. Горбачева, Н.С. Мамушина // Методика количественной бумажной хроматографии сахаров, органических кислот и аминокислот у растений. – М.-Л.: Изд-во АН СССР, 1962. – С. 17-26.

5. Swain, T. The phenolic constituents of Prunus Domenstica. 1. The quantitative analysis of phenolic constituents / T. Swain, W. Hillis // J. Sci. Food Agric. – 1959. – Vol. 10, N 1. – P. 63-68.

6. Скорикова, Ю.Г. Методика определения антоцианов в плодах и ягодах / Ю.Г. Скорикова, Э.А. Шафтан // Тр. 3-го Всесоюз. семинара по биологически активным (лечебным) веществам плодов и ягод. – Свердловск, 1968. – С. 451-461.

7. Шнайдман, Л.О. Методика определения антоциановых веществ / Л.О. Шнайдман, В.С. Афанасьева // 9-й Менделеевский съезд по общ. и прикл. химии: реф. докл. и сообщ. – М., 1965. – № 8. – С. 79-80.

8. Сарапуу, Л.П. Фенольные соединения яблони / Л.П. Сарапуу, Х. Мийдла // Уч. зап. Тарт. гос. ун-та. – 1971. – Вып. 256. – С. 111-113.

9. Запрометов, М.Н. Биохимия катехинов / М.Н. Запрометов. – М.: Наука, 1964. – 325 с.

10. Мжаванадзе, В.В. Количественное определение хлорогеновой кислоты в листьях черники кавказской (V. arctostaphylos L.) / В.В. Мжаванадзе, И.Л. Таргамадзе, Л.И. Драник // Сообщ. АН Груз ССР. – 1971. – Т. 63, вып. 1. – С. 205-210.

11. Государственная фармакопея СССР. Вып. 1. Общие методы анализа. – М.: Медицина, 1987. – С. 286-287.

12. Калебин, М.И. Исследование свежих плодов, овощей и продуктов их переработки / М.И. Калебин, А.А. Колесник // Исследование пищевых продуктов; под ред. Ф.В. Церевитинова. – М.: Госторгиздат, 1949. – С. 218-245.

13. Сапунов, В.А. Методы оценки кормов и зоотехнический анализ / В.А. Сапунов, И.И. Федуняк. – Минск, 1958. – С. 88-90.

14. Симонян, А.В. Количественное определение тритерпеноидов в растениях рода Thymus / А.В. Симонян, А.Л. Шинкаренко, Э.Т. Оганесян // Химия природных соединений. – 1972. – № 3. – С. 293-295.


Review

For citations:


Rupasova Z.A., Reshetnikov V.N., Vasilevskaja T.I., Yakovlev A.P., Pavlovsky N.B., Pinchukova J.M. Interdependence of ingredients of the biochemical composition of fruits alien crops family Ericaceae in the conditions of Belarus. Fruit Growing. 2011;23:258-276. (In Russ.)

Views: 85


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)