Preview

Fruit Growing

Advanced search

Comparative estimation of availability of honeysuckle variety-specimens with different specific origin for commercial horticulture

Abstract

Honeysuckle is one of the most interesting and valuable berry plants. Modern production demands much from varieties. Honeysuckle varieties should possess the complex of economically-valuable characters, such as adaptability, high annual yield, early ripening. The important factor of fruits production increase is mechanization of labour-consuming processes and, in the first place, mechanization of harvesting. When solving the given problem, it is necessary to work out a great number of questions. Selection of varieties and hybrids, available for mechanical harvesting, is of great importance. Systematic analysis of the variety-specimens, derivatives of different strawberry species, showed that the most promising varieties and selective forms for mechanical harvesting were the ones developed on the base of honeysuckle Altaiskaya.

About the Authors

S. N. Habarov
ГНУ НИИ садоводства Сибири им. М.А. Лисавенко Россельхозакадемии
Russian Federation


L. A. Hohryakova
ГНУ НИИ садоводства Сибири им. М.А. Лисавенко Россельхозакадемии
Russian Federation


A. A. Kanarskiy
ГНУ НИИ садоводства Сибири им. М.А. Лисавенко Россельхозакадемии
Russian Federation


References

1. Плеханова, М.Н. Жимолость синяя в саду и питомнике / М.Н. Плеханова. – С-Пб.: Изд-во ВНИИР, 1998. – 65 с.

2. Жолобова, З.П. Пути и результаты селекции жимолости синей на Алтае / З.П. Жолобова, Л.А. Хохрякова // Состояние и перспективы развития культуры жимолости в современных условиях: материалы I междунар. науч.-метод. дистанц. конф., Мичуринск, 1-23 апреля 2009 г. / ВНИИС им. И.В. Мичурина; редкол.: Ю.В. Трунов [и др.]. – Мичуринск, 2009. – С. 102-110.

3. Савинкова, Н.В. Жимолость на Бакчарском опорном пункте северного садоводства, этапы работы и некоторые итоги / Н.В. Савинкова, А.В. Гагаркин // Состояние и перспективы развития культуры жимолости в современных условиях: материалы I междунар. науч.-метод. дистанц. конф., Мичуринск, 1-23 апреля 2009 г. / ВНИИС им. И.В. Мичурина; редкол.: Ю.В. Трунов [и др.]. – Мичуринск, 2009. – С. 129-137.

4. Гидзюк, И.К. Жимолость со съедобными плодами / И.К. Гидзюк. – Томск: Томский университет, 1981. – 156 с.

5. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: Изд-во ВНИИСПК, 1999. – 608 с. 6

6. . Канарский, А.А. Элементы индустриальной технологии возделывания жимолости в условиях умеренно-засушливой и колочной степи Алтайского Приобья: дис. … канд. с.-х. наук: 06.01.01 / А.А. Канарский; АГАУ. – Барнаул, 2010. – 18 с.


Review

For citations:


Habarov S.N., Hohryakova L.A., Kanarskiy A.A. Comparative estimation of availability of honeysuckle variety-specimens with different specific origin for commercial horticulture. Fruit Growing. 2011;23:323-329. (In Russ.)

Views: 136


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)