Effectivity of postharvest the Phitomag application at storage of apple fruits in Belarus
Abstract
During 2009-2011 the influence of postharvest the Phitomag (1-methylcyclopropene active substance) treatment of 8 apple regionalized cultivars fruits on its storability and quality after long-term storage was studied. It has been proved that there is a positive effect of used preparation on marketable products output, decreasing of physiological disorders and fungus diseases, keeping of quality parameters after storage by means of fruits delayed maturing. Postharvest Phitomag treatment of gathered fruits increases the output of marketable products by 1.7-21.6% depending on the variety and decreases natural weight reducing by 0.3-5.0%, prevalence of complex fungus diseases by 0.3-13.4% and also limits fully the distribution of tan and flesh brown spot at varieties predisposed to the given physiological disorders. Fruits treated with Phitomag ripe slowly but keep longer their marketable qualities (firmness, fruit flesh density and consistence) in long storage process and after removal from a refrigerator which prolongs the terms of products consumption.
About the Authors
A. M. KrivorotBelarus
D. I. Martsinkevich
Belarus
References
1. Гудковский, В.А. Эффективность ингибиторов этилена в предотвращении поражения плодов физиологическими и грибными заболеваниями в период хранения и доведения до потребителя / В.А. Гудковский // Прогрессивные методы хранения плодов, овощей и зерна: материалы Междунар. науч.-практ. конф., Мичуринск, 27-28 апр. 2004 г. / ВНИИС им. И.В. Мичурина; редкол.: В.А. Гудковский [и др.]. – Воронеж: Кварта, 2004. – С. 3-13.
2. Криворот, А.М. Созревание плодов яблони: биохимические аспекты и гипотезы инициации / А.М. Криворот // Плодоводство: науч. тр. / Ин-т плодоводства НАН Беларуси; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2002. – Т. 14. – С. 167-183.
3. Мкртчян, Т.А. Некоторые аспекты биохимии хранения плодов / Т.А. Мкртчян, Г.Г. Снапян, М.Г. Снапян // Современные аспекты теории и практики хранения и переработки плодово-ягодной продукции: сб. науч. тр. / Северо-Кавказский ЗНИИСиВ; редкол.: Е.А. Егоров [и др.]. – Краснодар, 2005. – С. 97-105.
4. Fica, J. Etylen a przechowywanie jablek / J. Fica // Ogrodnictwo. – 1983. – № 7. – S. 7-9.
5. Kupferman, E. The Role of Ethylene in Determining Apple Harvest and Storage Life / E. Kupferman // Post Harvest Pomology Newsletter. – 1986. – Vol. 4. – № 1. – P. 120-124.
6. Мкртчян, Т.А. Роль этилена при созревании и хранении плодов яблони / Т.А. Мкртчян, Г.Г. Снапян // Изв. агр. науки. – 2004. – № 3. – С. 101-103.
7. Полегаев, В.И. Проблема регулирования накопления этилена при хранении плодов и овощей / В.И. Полегаев // Изв. ТСХА. – 1998. – Вып. 4. – С. 130-137.
8. Mathooko, F.M. Regulation of ethylene biosynthesis in higher plants by carbon dioxide / F.M. Mathooko // Postharvest Biol. Technol. – 1996. – № 7. – P. 1-26.
9. Гудковский, В.А. Развитие технологии хранения в РГС с удалением этилена / В.А. Гудковский, Л.В. Кузнецова // Теоретическая и прикладная карпология: тезисы докл. Всесоюз. конф., Кишинев, 30 окт. – 1 нояб. 1989 г. / Ин-т физиологии и биохимии растений; редкол.: Б.Т. Матиенко [и др.]. – Кишинев: Штиинца, 1989. – С. 254-255.
10. Johnson, D.S. Improvement in the storage quality of apples in the UK by the use of 1-MCP (SMARTFRESH™) / D.S. Johnson // Acta Hort. – 2003. – Vol. 599. – P. 39-47.
11. Jóźwiak, Z.B. Precommercial 1-MCP apple trails – a practical approach / Z.B. Jóźwiak, A. Wawrzyńczak, K. Rutkowski // Methods and legal regulations in fruit quality determination: abstracts of the International Workshop, Scierniewice (Poland), June 16-18, 2005 / Research Institute of Pomology and Floriculture, Research Centre of Excellence in Sustainable Pomology «Pomocentre»; editor: A. Wawrzynczak. – Scierniewice, 2005. – P. 14.
12. Lafer, G. Storability and fruit quality of Golden Delicious as affected by harvest date, AVG and 1-MCP treatment / G. Lafer // Methods and legal regulations in fruit quality determination: abstracts of the International Workshop, Scierniewice (Poland), June 16-18, 2005 / Research Institute of Pomology and Floriculture, Research Centre of Excellence in Sustainable Pomology «Pomocentre»; editor: A. Wawrzynczak. – Scierniewice, 2005. – P. 29.
13. Назаров, Ю.Б. Влияние некорневых подкормок и ингибитора этилена на восприимчивость плодов яблони к физиологическим и грибным заболеваниям / Ю.Б. Назаров, Л.В. Кожина, А.Е. Балакирев // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2007. – № 1. – С. 28-30.
14. Bates, B.R. 1-MCP and Fruit Quality / B.R. Bates, H. Warner // Perishables Handling Quarterly. – 2001. – № 108. – P. 10-12.
15. Jóźwiak, Z.B. Wpływ 1-MCP (1-methylcyclopropene) na zmiany jędrności jabłek odmiany ‘Cortland’ podczas przechowywania / Z.B. Jóźwiak, K. Rutkowski // Jakość owoców w obliczu globalizacji produkcji sadowniczej: streszczenia referatów IV Spotkania Pracowników Katedr Sadownictwa i Instytuta Sadownictwa i Kwiaciarstwa, Warszawa (Polska), 4-5 września 2001 roku / Skoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie; red.: E. Jadczuk [i inn.]. – Warszawa, 2001. – S. 42.
16. Rutkowski, K. Wpływ terminu zbioru i warunków przechowywania na działanie 1-metylcyklopropenu na jakość jabłek odmiany ‘Gala’ / K. Rutkowski, Z.B. Jóźwiak // Jakość owoców w obliczu globalizacji produkcji sadowniczej: streszczenia referatów IV Spotkania Pracowników Katedr Sadownictwa i Instytuta Sadownictwa i Kwiaciarstwa, Warszawa (Polska), 4-5 września 2001 roku / Skoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie; red.: E. Jadczuk [i inn.]. – Warszawa, 2001. – S. 72.
17. Wrzodak, A. Czy 1-MCP jest przyszloscia przechowalnictwa / A. Wrzodak // Warzywa. – 2005. – № 11/12. – P. 93-94.
18. Швец, В.Ф. Применение 1-метилциклопропена при хранении фруктов и овощей / В.Ф. Швец [и др.] // Овощеводчество и тепличное хозяйство. – 2007. – № 1. – С. 28.
19. Швец, В.Ф. Разработка технологии производства и применения 1-метилциклопропена для сохранения фруктов и овощей / В.Ф. Швец [и др.] // Прогрессивные методы хранения плодов, овощей и зерна: материалы Междунар. науч.-метод. конф., Мичуринск, 27-28 апреля 2004 г. / Всерос. науч.-исслед. ин-т садоводства им. И.В. Мичурина; редкол.: В.А. Гудковский [и др.]. – Воронеж, 2004. – С. 14-15.
20. Криворот, А.М. «Сад-Гигант» Краснодарского края – опыт успешного союза науки и практики / А.М. Криворот // Наше сельское хозяйство. – 2010. – № 7. – С. 88-91.
21. Яблоки свежие. Хранение в холодильных камерах. Технические условия: ГОСТ 27819-88. – Введ. 01.01.1991. – М.: Изд-во стандартов, 1988. – 17 с.
22. Методические рекомендации по хранению плодов, овощей и винограда // Организация и проведение исследований; под общей ред. С.Ю. Дженеева и В.А. Иванченко. – Ялта: Ин-т винограда и вина «Магарач», 1998. – 152 с.
23. Методические указания по проведению регистрационных испытаний биотехнических средств при хранении сельскохозяйственной продукции / РУП «Институт плодоводства»; разраб.: А.М. Криворот, А.В. Гурин. – Самохваловичи, 2010. – 12 с.
Review
For citations:
Krivorot A.M., Martsinkevich D.I. Effectivity of postharvest the Phitomag application at storage of apple fruits in Belarus. Fruit Growing. 2011;23:350-360. (In Russ.)