Fruit quality of introduced strawberry cultivars in South Russia
Abstract
The commercial quality and chemical composition of 23 introduced strawberry cultivars were studied in the conditions of Krasnodar Territory. By commercial quality the following cultivars and hybrids were marked: ‘Marmolada’, ‘Arosa’, ‘Kamaroza’, ‘Elsanta’, ‘Cardinal’, ‘Florence’, ‘Darselekt’, ‘Sweet Charlie’, wich have large fruit and dense flesh. The variety differences on the content of soluble solids, sugars (including glucose, fructose, sucrose), organic acids (citric, malic), vitamin C, polyphenols, amino acids, aromatic, pectin and minerals were established. As a result of a many-year data accumulation limits of soluble solids (7.010.4%), sugars (5.3-7.8%), pectin (0.61-0.70%), total acidity (0.50-1.25%), vitamin C (37.472.2 mg%), catechins (73.1-129.0 mg%) and anthocyanins (67.5-102.3 mg%) in strawberries were set. Cv. ‘Maya’, ‘Molling’, ‘Pandora’, ‘Roxana’, ‘Florence’, ‘Honey’, ‘Elsanta’ are the sources of high content of biological active substances. They contain over 60 mg of ascorbic acid, 100 mg P-active catechins and 80 mg anthocyanins per 100 g berries.
Keywords
About the Authors
T. G. PrichkoRussian Federation
M. G. Germanova
Russian Federation
References
1. Оптимизация использования сортов семечковых, косточковых и ягодных культур в садах различной технологической направленности: методические рекомендации / Департамент сельского хозяйства и перерабатывающей промышленности Краснодарского края; редкол.: Т.Г. Причко [и др.]. – Краснодар, 2008. – 75 с.
2. Тутельян, В.А. Микронутриенты в питании здорового и больного человека / В.А. Тутельян [и др.]. – М.: ДеЛи-принт, 2002. – 206 с.
3. Плотникова, Г.В. Экспертиза свежих плодов и овощей / Г.В. Плотникова [и др.]. – Новосибирск: Сибирское университетское изд-во, 2004. – 522 с.
4. Скурихин, И.М. Химический состав пищевых продуктов / И.М. Скурихин. – М.: Пищевая промышленность, 1979. – 247 с.
5. Продукты переработки плодов и овощей. Методы анализа. – М.: ИПК Изд-во стандартов, 2002. – 200 с.
6. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИС им. И.В. Мичурина; под общ. ред. Г.А. Лобанова. – Мичуринск: ВНИИС, 1973. – 495 с.
7. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения витамина С: ГОСТ 24556-89. – Введ. 01.01.90. – М.: ИПК Изд-во стандартов, 2003. – 12 с.
8. Методические указания по химико-технологическому сортоиспытанию овощных, плодовых и ягодных культур для консервной промышленности / Всерос. НИИ консервной и овощесушильной промышленности; редкол.: В.Я. Бородовой [и др.]. – М.: Россельхозакадемия, 1993. – 107 с.
9. Комарова, Н.В. Практическое руководство по использованию систем капиллярного электрофореза «Капель» / Н.В. Комарова, Я.С. Каменцев. – СПб.: ООО «Веда», 2006. – 212 с.
10. Методическое и аналитическое обеспечение исследований по садоводству / СКЗНИИСиВ; редкол: Е.А. Егоров [и др.]. – Краснодар, 2010. – 310 с.
11. Земляника свежая. Требования при заготовках и реализации: ГОСТ 6828-89. – Введ. 01.01.91. – М.: Комитет по стандартизации и метрологии СССР, 1992. – 6 с.
Review
For citations:
Prichko T.G., Germanova M.G. Fruit quality of introduced strawberry cultivars in South Russia. Fruit Growing. 2010;22(1):242-250. (In Russ.)