Preview

Fruit Growing

Advanced search

Influence of harvesting mean and storage conditions on black currant cv. ‘Tserera’ fruit safety and suitability to further producing

Abstract

During 2008-2009 the influence of hand and mechanized harvesting means, temperature and gas storage conditions on black currant cv. ‘Tserera’ fruit safety and suitability to further producing was studied.

The outcome of marketable fruit after mechanized harvesting, after 14-days storage at -2°С was 72.7% in common gas medium (CGM) and 78.0% – in modified gas medium (MGM); after 22-days storage – 41.5% в CGM и 34.0% в MGM.

Fruit safety after mechanized harvesting after a three-week storage at -2°С was in 1,7-2 times lower than after hand harvesting.

After storage fruit is suitable for the further producing, such as rubbed fruit, nectar with pulp, splintered frozen fruit. This allows prolonging the producing period for two weeks if needed.

About the Authors

D. I. Martsinkevich
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


G. A. Novik
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


A. M. Krivorot
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. Ширко, Т.С. Аптека в саду и огороде / Т.С. Ширко. – Мн.: Полымя, 1994. – 272 с.

2. Радюк, А.Ф. Плоды и ягоды на вашем столе / А.Ф. Радюк. – Мн.: Полымя, 1988. – 304 с.

3. Ширко, Т.С. Биохимия и качество плодов / Т.С. Ширко, И.В. Ярошевич; под общ. ред. Л.А. Юрченко. – Мн.: Навука i тэхнiка, 1991. – 294 с.

4. Сахарова, Н.П. Хранение плодов и овощей / Н.П. Сахарова. – Кишинёв: Картя Молдовеняскэ, 1988. – 307 с.

5. Кузнецова, Н.А. Переработка плодов, овощей и картофеля / Н.А. Кузнецова. – Мн.: Урожай, 1993. – 344 с.

6. Заморозка плодов черной смородины – эффективное решение проблемы обеспечения потребления их от урожая к урожаю [Электронный ресурс] / Н. Осокина. – Уманский гос. агр. ун-т, 2005. – Режим доступа: http://www.lol.org.ua/rus/showart.php. – Дата доступа 15.03.2010.

7. Сорта плодовых, ягодных, орехоплодных культур и винограда селекции РУП «Институт плодоводства» / РУП «Институт плодоводства». – Самохваловичи, 2010. – 108 с.

8. Максименко, М.Г. Сорта смородины черной для переработки и замораживания / М.Г. Максименко // Новые технологии в пищевой промышленности: материалы Междунар. науч.-практ. конф., Минск, 2-4 октября 2002 г. / РУП «Бел. науч.-исслед. и проектно-конструкт. ин-т пищевых продуктов»; редкол.: З.В. Василенко (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2002. – С 66-68.

9. Технологическая инструкция по производству плодов и ягод протёртых или дроблёных: ТИ РБ 190239501.9.048 – 2006. – Разраб. 03.08.2006. – Мн.: РУП «БелНИИ пищевых продуктов», 2006. – 10 с.

10. Продукты переработки плодов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ: ГОСТ 28562-90. – Введ. 01.07.1991. – М.: Изд-во стандартов, 1990. – 4 с.

11. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения титруемой кислотности: ГОСТ 25555.0-82 (СЭВ 3010-81). – Введ.01.01.1983. – М.: Изд-во стандартов, 1983. – 4 с.

12. Методы биохимического исследования растений / А.И. Ермаков [и др.]; под общ. ред. А.И. Ермакова. – 3-е изд., перераб. и доп. – Л.: Агропромиздат. Ленингр. отд-ние, 1987. – 430 с.

13. Spanyar, P. Bestimmung des tatsächlichen Gehaltes an Ascorbinsäure und Dehydroascorbinsäure in Lebensmitteln / P. Spanyar [u.a.] // Zeitschrift für Lebensmittelnuntersuchung und Forschung. – 1963. – B. 123. – № 2. – S. 93-102.

14. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: ВНИИСПК, 1999. – 608 с.

15. Дженеев, С.Ю. Методические рекомендации по хранению плодов, овощей и винограда / С.Ю. Дженеев, В.И. Иванченко. – Ялта: Ин-т виноградарства и вина «Магарач», 1998. – 198 с.

16. Доспехов, Б.А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследования) / Б.А. Доспехов. – 5-е изд., доп. и перераб. – М.: Агропромиздат, 1985. – 351 с.


Review

For citations:


Martsinkevich D.I., Novik G.A., Krivorot A.M. Influence of harvesting mean and storage conditions on black currant cv. ‘Tserera’ fruit safety and suitability to further producing. Fruit Growing. 2010;22(1):277-285. (In Russ.)

Views: 99


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)