Qualitative assessment of grape varieties grown in the conditions of Belarus for the suitability of grape berries for freezing
https://doi.org/10.47612/0134-9759-2022-34-173-177
Abstract
Suitability of grape varieties grown in Belarus for freezing grape berries was assessed in the Department of storage and processing of RUE “Institute of Fruit Growing”.
The objects of research include 9 varieties of grapes (Agat Donskoy, Alfa, Bianca, Kristall, Marshal Foch, Platovsky, Plenitel, Samantha, Bluebell) grown in the Department of Fruit Crops Breeding of the RUE “Institute of Fruit Growing”.
The article presents the results of an organoleptic evaluation of fresh and frozen after defrosting varieties in terms of appearance, color, texture, aroma, taste.
The evaluation found that berries of the examined grape varieties are suitable for freezing and storage for 6 months with minor losses of original characteristics. At the same time, the Alpha and Samanta grape varieties are assigned to the group of varieties with a very good juice-retaining capacity (up to 5.0 %), the Agat Donskoy, Bianka, Crystal, Marshal Foch, Platovsky, Plenitel and Bluebell varieties have been classified as a group of varieties with good juice-retaining capacity (from 5.1 to 10.0 %).
Keywords
About the Authors
M. G. MaksimenkoBelarus
O. S. Karanik
Belarus
A. M. Krivorot
Belarus
G. A. Novik
Belarus
D. I. Martsinkevich
Belarus
References
1. Филиппенко, Л. И. Биохимическая оценка перспективных сортов и гибридных форм винограда в условиях ЦЧР (Мичуринск) / Л. И. Филиппенко, Е. В. Жбанова // Успехи соврем. естествознания. – 2016. – № 6. – С. 114–119.
2. Магомедов, Х. М. Технохимическая оценка и подбор сортов винограда для замораживания в условиях Северного Дагестана : дис. … канд. с.-х. наук : 06.01.07 / Х. М. Магомедов. – Махачкала, 2004. – 173 л.
3. Шендеров, Б. А. Современное состояние и перспективы развития концепции «Функциональное питание» / Б. А. Шендеров // Пищевая пром-сть. – 2003. – № 5. – С. 4–7.
4. Дудкин, М. С. Проблема комплексного использования винограда и пути ее решения / М. С. Дудкин, Л. Ф. Щелкунов // Хранение и перераб. сельхозсырья. – 2000. – № 1. – С. 56–59.
5. Скрипников, Ю. Г. Технология переработки плодов и ягод / Ю. Г. Скрипников. – М. : Агропромиздат, 1988. – 287 с.
6. Alabi, K. P. Transport phenomena and their effect on microstructure of frozen fruits and vegetables / K. P. Alabi, Z. Zhu, D.-W. Sun // Trends in Food Sci. & Technology. – 2020. – Vol. 101. – P. 63–72.
7. Brown, M. S. Texture of frozen fruits and vegetables / M. S. Brown // J. of Texture Studies. – 2007. – № 7 (4). – P. 391–404.
8. Влияние замораживания и хранения винограда на качество его ягод / Е. Л. Беленко [и др.] // Виноград и вино России. – 1998. – № 3. – С. 44–45.
9. Использование винограда в производстве продуктов питания повышенной биологической ценности / Н. М. Агеева [и др.] // Изв. высш. учеб. заведений. Пищевая технология. – 2003. – № 1. – С. 77–79.
10. Виноград свежий машинной и ручной уборки для промышленной переработки. Технические условия : ГОСТ 31782-2012. – Введ. 01.01.14. – М. : Стандартинформ, 2014. – 7 с.
11. Методические указания по проведению исследований с быстрозамороженными плодами, ягодами и овощами / Э. Л. Дженеева [и др.]. – М. : ВАСХНИЛ, 1989. – 32 с.
12. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК ; под общ. ред. Е. Н. Седова и Т. П. Огольцовой. – Орел : ВНИИСПК, 1999. – 608 с.
13. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследования): учеб. пособие / Б. А. Доспехов. – 5-е изд., доп. и перераб. – М.: Агропромиздат, 1985. – 351 с.
Review
For citations:
Maksimenko M.G., Karanik O.S., Krivorot A.M., Novik G.A., Martsinkevich D.I. Qualitative assessment of grape varieties grown in the conditions of Belarus for the suitability of grape berries for freezing. Fruit Growing. 2022;34(1):173-177. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9759-2022-34-173-177