Agronomic characteristics of Belarusian hazelnut cultivars and the nutritional value of nuts
Abstract
The article presents data on the agronomic and biological characteristics of the Belarusian hazel cultivars Yashma, Lal, and Arkadiy. The timing and type of flowering, as well as the required sum of effective temperatures above 0 °C for breaking dormancy in male catkins and female flowers, were determined. Differences were identified among the studied cultivars regarding yield distribution depending on shoot length. For the observation period (2022–2024), average values for in-shell nut weight and kernel yield are presented. A biochemical analysis of the nuts was conducted, revealing the total sugar content (6.0–7.4 %), dry matter content (96.4–97.5 %), and fat content (63.9–67.1 %). Based on an NMR analysis of the fatty acid composition, it was shown that the oils of the studied Belarusian cultivars consist almost entirely of triacylglycerides of fatty acids – mainly oleic, linoleic, palmitic, and palmitoleic acids – with a significant predominance of oleic acid. The mineral composition of the hazelnuts grown under Belarusian conditions was determined, along with the contribution of each macroand microelement (Ca, Fe, Mg, Mn, K, Cu, Zn) to the daily nutritional requirement.
Keywords
About the Authors
V. V. VasekhaBelarus
L. Yu. Tychinskaya
Belarus
E. D. Skakovskiy
Belarus
S. E. Bogushevich
Belarus
I. N. Ostapchuk
Belarus
References
1. Червяков, П. Д. Особенности цветения и плодоношения лещины в лесах БССР / П. Д. Червяков // Бюллетень научно-технической информации Института лесного хозяйства. – 1958. – № 3. – С. 11‒12.
2. Хрипач, П. И. Биологические особенности и отбор перспективных форм орешника для селекции и разведения в условиях Белоруссии : дис. ... канд. с.-х. наук : 06.01.05 / Хрипач Петр Иванович ; БелНИИ картофелеводства и плодоовощеводства. – Самохваловичи, 1977. – 182 л.
3. Волович, П. И. Распространение и разнообразие культурных форм лещины в Беларуси / П. И. Волович, П. И. Хрипач // Теплолюбивые культуры (виноград, орех грецкий, абрикос, персик и др.) в северных районах садоводства : материалы междунар. науч. совещ., г. Пинск, 3–5 сент. 1998 г. / М-во сел. хоз-ва и продовольствия Респ. Беларусь, Акад. аграр. наук Респ. Беларусь, Белорус. науч.-исслед. ин-т плодоводства ; гл. ред. В. А. Самусь. – Самохваловичи, 1998. – С. 43–45.
4. Козловская, З. А. Орехоплодные культуры в Беларуси / З. А. Козловская, С. А. Ярмолич // Новые и нетрадиционные растения и перспективы их использования : материалы XIII междунар. конф., г. Сочи, 4–8 июня 2018 г. / РАН, Федер. агентство науч. орг., М-во сел. хоз-ва РФ [и др.] ; програм. ком.: П. Ф. Кононков [и др.]. – М., 2018. – С. 69–73.
5. Козловская, З. А. Лещина. Дикие виды и фундук / З. А. Козловская, Н. В. Луговцова // Плодоводство : сб. науч. тр. / НАН Беларуси, Ин-т плодоводства ; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2018. – Т. 30. – С. 289–303.
6. Васеха, В. В. Фундук – перспективная культура для возделывания в Республике Беларусь / В. В. Васеха // Наука и инновации. – 2023. – № 3 (240). – С. 22–26.
7. Генетические основы и методика селекции плодовых культур и винограда / З. А. Козловская, С. А. Ярмолич, О. А. Якимович [и др.] ; под общ. ред. З. А. Козловской. – Минск : Беларус. навука, 2019. – 249 с.
8. Consolidated BBCH scale for hazelnut phenotyping / J. Toillon, R. Hamidi, A. Paradinas [et al.] // Acta Horticulturae : proc. X Intern. congr. on hazelnut, Corvallis, OR (United States of America), 5–9 Sept. 2022 / Oregon State University ; ed. S. A. Mehlenbacher. – Corvallis, 2023. – № 1379. – P. 159–168.
9. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения сухих веществ или влаги : ГОСТ 28561-90. – Взамен ГОСТ 8756.2-82 в части разд. 1, 2, 3 (кроме консервов из рыбы и морепродуктов), ГОСТ 13340.3-77 ; введ. 01.07.1991. – М. : Стандартинформ, 2011. – 10 с.
10. Слипчик, А. Ф. Определение сахаров в овощах, ягодах и плодах / А. Ф. Слипчик // Практикум по агрохимии / Б. А. Ягодин, И. П. Дерюгин, Ю. П. Жуков [и др.] ; под общ. ред. Б. А. Ягодина. – М., 1987. – С. 200–208.
11. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения жира : ГОСТ 8756.21-89. – Взамен ГОСТ 8756.21-70 в части разд. 1, 4 и 5 ; введ. 01.07.1990. – М. : Стандартинформ, 2010. – 7 с.
12. Васеха, В. В. Біялагічныя асаблівасці развіцця і прадукцыйнасць сартоў фундуку расійскай селекцыі пасля суровай зімы 2020–2021 гг. / В. В. Васеха, К. А. Чарнавокая // Селекция и генетика: инновации и перспективы : сб. ст. по материалам II Междунар. науч.-практ. конф., посвящ. 70-летию д-ра с.-х. наук, проф. В. И. Бушуевой, г. Горки, 11 февр. 2022 г. / Белорус. гос. с.-х. акад. ; редкол.: Г. И. Витко [и др.]. – Горки, 2022. – С. 180–184.
13. Barthelemy, D. Plant architecture: a dynamic, multilevel and comprehensive approach to plant form, structure and ontogeny / D. Barthelemy, Y. Caraglio // Annals of Botany. – 2007. – Vol. 99, № 3. – P. 375–407. – DOI: 10.1093/aob/mcl260.
14. Analysis of bud and sylleptic shoot distribution along one-year-old shoot of hazelnut (Corylus avellana) / F. Grisafi, D. Farinelli, E. Costes [et al.] // Acta Horticulturae. – 2023. – № 1379. – P. 283–290. – DOI: 10.17660/ActaHortic.2023.1379.40.
15. Effect of shade on flowering and yield for two different hazelnut training systems / G. Me, N. Valentini, M. Caviglione, C. Lovisolo // Acta Horticulturae. – 2005. – № 686. – P. 187–192. – DOI: 10.17660/ActaHortic.2005.686.25.
16. Инновационная технология выращивания фундука в условиях юга и центрального Черноземья / В. Г. Махно, Т. Д. Беседина, Э. К. Пчихачев [и др.] ; Рос. акад. с.-х. наук, Гос. науч. учреждение Всерос. науч.-исслед. ин-т цветоводства и субтроп. культур. – Белгород : ЛитКараВан, 2014. – 305 с.
17. Рындин, А. В. Современные сорта фундука селекции Всероссийского научно-исследовательского института цветоводства и субтропических культур / А. В. Рындин, Ц. В. Тутберидзе // Плодоводство и виноградарство Юга России. – 2019. – № 60 (6). – С. 71–83.
18. Hazelnut oil classification by NMR techniques / D. Di Caro, C. Liguori, A. Pietrosanto, P. Sommella // IEEE Transactions on Instrumentation and Measurement. – 2017. – Vol. 66 (5). – P. 928–934.
19. 60 MHz 1 H NMR spectroscopy for the analysis of edible oils / T. Parker, E. Limer, A. D. Watson [et al.] // Trends in Analytical Chemistry. – 2014. – № 57. – P. 147–158.
20. ЯМР-анализ масел кедрового ореха (Pinus sibirica) и семян сосны обыкновенной (Pinus silvestris L.) / Е. Д. Скаковский, Л. Ю. Тычинская, О. А. Гайдукевич [и др.] // Журнал прикладной спектроскопии. – 2007. – Т. 74, № 4. – С. 528–532.
21. Спектроскопия ЯМР в комбинации с газожидкостной хроматографией при анализе жирнокислотного состава масла семян пажитника греческого (Trigonella foenum graecum L.) / Е. Д. Скаковский, Л. Ю. Тычинская, О. А. Молчанова [и др.] // Журнал прикладной спектроскопии. – 2013. – Т. 80, № 5. – С. 788–791.
22. Жирнокислотный состав семян личи китайского (Litchi chinensis Sonn.) и димокарпуса лонган (Dimocarpus longan Lour.) / А. Г. Шутова, Л. Ю. Тычинская, Е. Д. Скаковский [и др.] // Вестник Фонда фундаментальных исследований. – 2021. – № 1. – С. 25–33.
23. Sacchi, R. 1 H and 13C NMR of virgin olive oil. An overview / R. Sacchi, F. Addeo, L. Paolillo // Magnetic Resonance in Chemistry. – 1997. – Vol. 35. – P. 133–145.
24. Требования к питанию населения: нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Республики Беларусь : постановление М-ва здравоохранения Респ. Беларусь от 20 нояб. 2012 г. № 180 // Министерство здравоохранения Республики Беларусь. – URL: https://minzdrav.gov.by/upload/lcfiles/text_tnpa/000358_426130_PostMZ_N180_2012.pdf (дата обращения: 20.02.2025).
Review
For citations:
Vasekha V.V., Tychinskaya L.Yu., Skakovskiy E.D., Bogushevich S.E., Ostapchuk I.N. Agronomic characteristics of Belarusian hazelnut cultivars and the nutritional value of nuts. Fruit Growing. 2025;37:151-161. (In Russ.)













