Lored – the first Belarusian technical grape cultivar for dry table wine production
Abstract
Lored is a complex interspecific grape hybrid developed through the selection of the highly productive clone 23-1 of the French-bred cultivar Marshal Foch at the RUE ‘Institute of Fruit Growing’. It is an early-ripening variety with enhanced winter hardiness and increased resistance to downy mildew, powdery mildew, and gray mold (disease rating: 2 points), allowing for cultivation with minimal preventive chemical treatments.
Harvesting for winemaking begins in the second ten-day period of September. The cultivar’s suitability for dry table wine production is confirmed by the biochemical composition of the berries: total soluble solids – 22.9 %, sugar content – 22.2 %, titratable acidity – 7.5 %. The highest sensory evaluation (9.7 points) was given to dry table wine made from Lored grapes with the addition of Bourgovin RC 212 yeast, based on a comprehensive set of quality indicators.
The cultivar was submitted for official variety testing in 2024.
About the Authors
V. N. UstinovBelarus
G. A. Novik
Belarus
A. M. Krivorot
Belarus
References
1. Лойко, Р. Э. Виноград (Vitis L.), абрикос (Armeniaca Scop.), орех грецкий (Juglans regia L.) в Беларуси : дис. … д-ра с.-х. наук : 06.01.05 / Лойко Ромуальд Эдуардович. – Самохваловичи, 1998. – 305 с.
2. Лойко, Р. Э. Виноградный сад / Р. Э. Лойко. – Минск : Лазурак, 1999. – 176 с.
3. Лойко, Р. Э. Северный виноград / Р. Э. Лойко. – М. : Изд. дом МСП, 2003. – 256 с.
4. Савченко, А. П. Биологические особенности винограда в условиях БССР : автореф. дис. … канд. биол. наук : 06.01.07 / Савченко Александр Петрович ; Ин-т эксперим. ботаники и микробиологии. – Минск, 1965. – 21 с.
5. Козловская, З. А. Интродукция винограда и перспективы его выращивания в Беларуси / З. А. Козловская, А. В. Бут-Гусаим, В. Н. Устинов // Вестник Полесского государственного университета. – 2009. – С. 37–43.
6. Оценка сортов винограда на пригодность к изготовлению сока прямого отжима / Г. А. Новик, М. Г. Максименко, О. С. Караник [и др.] // Плодоводство Беларуси: от традиций к инновациям : материалы Междунар. науч. конф., Самохваловичи, 18–19 авг. 2022 г. / НАН Беларуси, Ин-т плодоводства ; редкол.: А. А. Таранов (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2022. – С. 129–133.
7. Виноградарство России: настоящее и будущее / Е. А. Егоров, А. М. Аджиев, К. А. Серпуховитина [и др.]. – Махачкала : Новый день, 2004. – 438 с.
8. Ларькина, М. Д. Основные методы селекции винограда : учеб.-метод. пособие / М. Д. Ларькина, Г. Е. Никулушкина, М. А. Никольский ; М-во сел. хоз-ва Рос. Федерации, Куб. гос. аграр. ун-т, Анап. фил. – Краснодар : Изд. Дом – Юг, 2015. – 39 с.
9. Морозова, Г. С. Виноградарство с основами ампелографии (практический курс) / Г. С. Морозова. – М. : Колос, 1978. – 287 с.
10. Смирнов, К. В. Методы селекции винограда / К. В. Смирнов // Виноградарство : учеб. для вузов по специальности «Плодоовощеводство и виноградарство» / К. В. Смирнов, Т. И. Калмыкова, Г. С. Морозова ; под ред. К. В. Смирнова. – М., 1987. – С. 90–100.
11. Смирнов, К. В. Клоновая селекция винограда / К. В. Смирнов // Виноградарство : учеб. для вузов по специальности «Плодоовощеводство и виноградарство» / К. В. Смирнов, Т. И. Калмыкова, Г. С. Морозова ; под ред. К. В. Смирнова. – М., 1987. – С. 327–329.
12. Государственный реестр сортов сельскохозяйственных растений / Гос. инспекция по испытанию и охране сортов растений ; ред. В. А. Бейня ; сост.: Т. В. Семашко [и др.]. – Минск : [б. и.], 2023. – 300 с.
13. Леонович, И. С. Ампелографическая коллекция РУП «Институт плодоводства» (Республика Беларусь) / И. С. Леонович, В. Н. Устинов. – Минск : Колорград, 2017. – 64 с.
14. Лазаревский, М. А. Изучение сортов винограда / М. А. Лазаревский. – Ростов н/Д : изд. Рост. ун-та, 1963. – 152 с.
15. Генетические основы и методика селекции плодовых культур и винограда / З. А. Козловская, С. А. Ярмолич, О. А. Якимович [и др.] ; под общ. ред. З. А. Козловской ; НАН Беларуси, Ин-т плодоводства. – Минск : Беларус. навука, 2019. – 249 с.
16. Зармаев, А. А. Виноградарство с основами технологии первичной переработки винограда : учеб. для вузов / А. А. Зармаев. – 3-е изд., перераб. и доп. – М. : Юрайт, 2023. – 683 с.
17. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / Всерос. науч.-исслед. ин-т селекции плодовых культур ; редкол.: Е. Н. Джигадло [и др.] ; под общ. ред. Е. Н. Седова и Т. П. Огольцовой. – Орёл : ВНИИСПК, 1999. – 608 с.
18. Продукты переработки фруктов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ : ГОСТ ISO 2173-2013. – Взамен ГОСТ 28562-90 ; введ. 01.07.2015. – М. : Стандартинформ, 2014, 2019. – IV, 7 с.
19. Методы технохимического контроля в виноделии / под ред. В. Г. Гержиковой. – 2-е изд. – Симферополь : Таврида, 2009. – 304 с.
20. Продукты переработки фруктов и овощей. Определение титруемой кислотности : ГОСТ ISO 750-2013. – Взамен ГОСТ 25555.0-82 ; введ. 01.07.2015. – М. : Стандартинформ, 2018, 2019. – II, 5 с.
21. Валуйко, Г. Г. Технологiя вина / Г. Г. Валуйко, В. А. Домарецкий, В. О. Загоруйко. – Киiв : Центр навч. лiт., 2003. – 592 с.
22. Производство вина по красному способу – современные принципы производства вина. – URL: https://vinograd.info/knigi/teoriya-i-praktika-vinodeliya/proizvodstvo-vina-po-krasnomu-sposobu-26.html (дата обращения: 10.05.2023).
23. Дергунов, А. В. Оптимизация технологических и агроэкологических параметров производства высококачественной продукции / А. В. Дергунов, Н. Н. Перов // Организационно-экономический механизм инновационного процесса и приоритетные проблемы научного обеспечения развития отрасли : материалы науч.-практ. конф. (3–4 февр. 2003 г.) / отв. ред. Э. В. Макарова. – Краснодар, 2003. – С. 487–495.
24. Лежерон, И. Натуральное вино: органические и биодинамические вина, которые производятся натуральным методом / И. Лежерон ; пер. с англ. Н. Гончарова. – London ; New York : CICO Books, 2018. – 224 с.
25. Методическое и аналитическое обеспечение организации и проведения исследований по технологии производства винограда / под ред. К. А. Серпуховитиной. – Краснодар : ГНУ СКЗНИИСиВ, 2010. – 182 с.
26. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований) : учеб. / Б. А. Доспехов. – 5-е изд., доп. и перераб. – М. : Агропромиздат, 1985. – 351 с.
27. Виноград свежий машинной и ручной уборки для промышленной переработки. Технические условия : ГОСТ 31782-2012. – Введ. 01.01.2014. – М. : Стандартинформ, 2014. – II, 5 с.
Review
For citations:
Ustinov V.N., Novik G.A., Krivorot A.M. Lored – the first Belarusian technical grape cultivar for dry table wine production. Fruit Growing. 2025;37:180-187. (In Russ.)













