Preview

Fruit Growing

Advanced search

Berry crops as sources of functional ingredients for the healthy food industry

Abstract

The article presents the results of a study of a genetic collection of berry crops (strawberry, gooseberry, raspberry, black currant, red currant, honeysuckle) based on the content of biologically active compounds and mineral substances. The aim of the study was to conduct a comparative analysis of the biological value of berry crops from the perspective of breeding and technological priorities for fresh consumption and for the production of prophylactic and functional-purpose products. Lowpriority category (1 point) included vitamins B1 (except honeysuckle), B2, E, as well as mineral elements such as sodium, calcium, and zinc. Berry crops are good sources (2 points) of flavonoids and potassium. The highest priority (3 points) among the studied crops was determined by the content of vitamin C and polyphenolic compounds, particularly anthocyanins. Black currant berries have a high vitamin C content (per 100 g of berries) (average content (117.3 ± 11.5) mg/100 g), as well as strawberry ((66.7 ± 1.3) mg/100 g). Honeysuckle berries are rich in anthocyanins ((218.5 ± 27.6) mg/100 g) and black currant ((201.4 ± ± 11.6) mg/100 g). Honeysuckle berries are also characterized by a high content of flavonoids ((245 ± 17) mg/100 g).

About the Authors

M. Yu. Akimov
ФГБНУ «ФНЦ им. И. В. Мичурина»
Russian Federation


E. V. Zhbanova
ФГБНУ «ФНЦ им. И. В. Мичурина»
Russian Federation


References

1. Нутрициология и клиническая диетология. Национальное руководство / под ред. В. А. Тутельяна, Д. Б. Никитюка. – М. : Изд. группа «ГЭОТАР-Медиа», 2021. – 1008 с.

2. Биологическая ценность плодов и ягод российского производства / М. Ю. Акимов, В. В. Бессонов, В. М. Коденцова [и др.] // Вопросы питания / ФИЦ питания и биотехнологии ; редкол.: В. А. Тутельян (гл. ред.) [и др.]. – 2020. – Т. 89, № 4. – С. 220–232. – DOI: 10.24411/0042-8833-2020-10055.

3. Тутельян, В. А. Ключевые проблемы в структуре потребления пищевой продукции и прорывные технологии оптимизации питания для здоровьесбережения населения России / В. А. Тутельян, Д. Б. Никитюк // Вопросы питания / ФИЦ питания и биотехнологии ; редкол.: В. А. Тутельян (гл. ред.) [и др.]. – 2024. – Т. 93, № 1. – С. 6–21. – DOI: 10.33029/0042-8833-2024-93-1-6-21.

4. A review of the bioactive ingredients of berries and their applications in curing diseases / A. Bilawal, M. Ishfaq, M.-A. Gantumur [et al.] // Food Bioscience. – 2021. – Vol. 44 (5). – P. 101407. – DOI: 10.1016/j.fbio.2021.101407.

5. Nile, S. H. Edible berries: bioactive components and their effect on human health / S. H. Nile, S. W. Park // Nutrition. – 2014. – Vol. 30 (2). – P. 134–144. – DOI: 10.1016/j.nut.2013.04.007.

6. Химический состав российских пищевых продуктов : справ. / под ред. В. А. Тутельяна [и др.]. – М. : ДеЛи, 2024. – 192 с.

7. Dietary effects of anthocyanins in human health: a comprehensive review / A. C. Gonçalves, A. R. Nunes, A. Falcão [et al.] // Pharmaceuticals. – 2021. – Vol. 14 (7), 690. – DOI: 10.3390/ph14070690.

8. Панасюк, А. Л. Производство и применение натуральных антоциановых пищевых красителей (обзор) / А. Л. Панасюк, Е. И. Кузьмина, О. С. Егорова // Пищевая промышленность. – 2021. – № 10. – С. 13–19.

9. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации : метод. рекомендации MP 2.3.1.0253-21 (утв. Федер. службой по надзору в сфере защиты прав потребителей и благополучия человека 22 июля 2021 г.). – М. : Роспотребнадзор, 2021. – 72 с. – URL: https://www.elibrary.ru/mayteb (дата обращения: 05.02.2025).

10. Антиоксиданты растений и методы их определения / Н. А. Голубкина, Е. Г. Кекина, А. В. Молчанова [и др.]. – М. : ИНФРА-М, 2022. – 179 с.

11. Руководство по методам контроля качества и безопасности биологически активных добавок к пище : Р 4.1.1672-03. – Введ. 30.06.2003. – М. : Федер. центр госсанэпиднадзора Минздрава России, 2004. – 240 с.

12. Безалкогольная, соковая, винодельческая, ликероводочная и пивоваренная продукция. Методика измерений массовой концентрации катионов калия, натрия, магния и кальция методом капиллярного электрофореза с использованием систем капиллярного электрофореза «Капель» : М 04-52-2008. – СПб., 2013. – 30 с.

13. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / Всерос. науч.-исслед. ин-т селекции плодовых культур ; редкол.: Е. Н. Джигадло [и др.] ; под общ. ред. Е. Н. Седова и Т. П. Огольцовой. – Орёл : ВНИИСПК, 1999. – 608 с.

14. Пищевая продукция в части ее маркировки : технический регламент Таможенного союза : ТР ТС 022/2011. – Утв. Решением Комис. Тамож. союза от 9 дек. 2011 г. № 881. – 29 с. – URL: https://docs.cntd.ru/document/902320347?ysclid=m734va8a2o320237809 (дата обращения: 05.02.2025).


Review

For citations:


Akimov M.Yu., Zhbanova E.V. Berry crops as sources of functional ingredients for the healthy food industry. Fruit Growing. 2025;37:203-208. (In Russ.)

Views: 19


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)