Preview

Fruit Growing

Advanced search

Mineral composition of berries from cultivars and selected forms of garden strawberry bred by the FSBSI Fruit Growing Research Center

Abstract

The aim of the research was to identify varietal differences in the content of ash elements in strawberry fruits and to select the most valuable genotypes for further breeding. The study involved fruits of 14 cultivars, 3 selected forms of garden strawberry, and 1 cultivar of zemklunika developed at the FSBSI Fruit Growing Research Center. The chemical composition of 12 key ash elements – Mg, P, S, K, Mn, Co, Fe, Ca, Zn, Ni, Cu, and Mo – was determined using energy-dispersive spectrometry (EDS) on a JEOL JSM 6090 LA analytical scanning electron microscope. The elements were found to accumulate in the following descending order: K > P > Mg > Ca > Mn > S > Cu > Ni > Zn > Mo > Fe > Co. Potassium content in the fruits ranged from 5.96 wt% (Kokinskaya Zarya) to 25.57 wt% (Barynya). High potassium accumulation was observed in the cultivars Bereginya (21.29 wt%) and Barynya (25.57 wt%). High phosphorus content was recorded in Kokinskaya Zarya, Alpha, Vityaz, Barynya, and Bereginya (4.17–5.64 wt%), which significantly exceeds the average value (3.17 wt%). Magnesium levels in strawberry berries varied slightly, from 1.95 wt% (Barynya) to 3.07 wt% (Studencheskaya). The cultivar Barynya stood out for calcium accumulation (2.82 wt%). Correlation analysis revealed relationships between the ash elements. A strong positive correlation was found between S and Mg (r = 0.71), and between Mo and K (r = 0.84). The dependence between molybdenum and potassium shows that molybdenum accumulation is 71 % determined by potassium content (R² = 0.7097). The cultivars Barynya and Bereginya may serve as sources of increased potassium, phosphorus, and calcium; Studencheskaya – magnesium, iron, and zinc; Tsaritsa – iron and nickel; Rosinka – sulfur; Lyubava – copper.

About the Author

N. V. Andronova
ФГБНУ «Федеральный научный селекционно-технологический центр садоводства и питомниководства»
Russian Federation


References

1. Доронин, А. Ф. Функциональное питание / А. Ф. Доронин, Б. А. Шендеров. – М. : Грантъ, 2002. – 296 с.

2. Акимов, М. Ю. Новые селекционно-технологические критерии оценки плодовой и ягодной продукции для индустрии здорового и диетического питания / М. Ю. Акимов // Вопросы питания. – 2020. – Т. 89, № 4. – С. 244–254. – DOI: 10.24411/0042-8833-2020-10057.

3. Научное обеспечение ягодоводства России и перспективы его развития / И. М. Куликов, С. Н. Евдокименко, Т. А. Тумаева [и др.] // Вавиловский журнал генетики и селекции. – 2021. – Т. 25, № 4. – С. 414–419. – DOI: 10.18699/VJ21.046.

4. Сазонова, И. Д. Оценка уровня накопления биологически активных веществ в плодах ягодных культур в условиях Брянской области / И. Д. Сазонова // Плодоводство и ягодоводство России. – 2019.– Т. 57. – С. 121–127. – DOI: 10.31676/2073-4948-2019-57-121-127.

5. Биологическая ценность плодов и ягод российского производства / М. Ю. Акимов, В. В. Бессонов, В. М. Коденцов [и др.] // Вопросы питания. – 2020. – Т. 89, № 4. – С. 220–232. – DOI: 10.24411/0042-8833-2020-10055.

6. Visualizing the distribution of strawberry plant metabolites at different maturity stages by MALDI-TOF imaging mass spectrometry / J. Wang, E. Yang, P. Chaurand, V. Raghavan // FoodChemistry. – 2021. – № 345. – Р. 1–9. – DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.128838.

7. Марченко, Л. А. Продуктивность земляники садовой и селекционные возможности ее повышения / Л. А. Марченко // Сибирский вестник сельскохозяйственной науки. – 2021. – Т. 51, № 3. – С. 65–74. – DOI: 10.26898/0370-8799-2021-3-7.

8. Новикова, И. М. Оценка качества ягод земляники садовой зарубежной селекции / И. М. Новикова, И. М. Блинникова, А. С. Ильинский // Новые технологии. – 2024. – Т. 20, № 1. – С. 98–109. – DOI: 10.47370/2072-0920-2024-20-1-98-109.

9. Плоды земляники садовой (Fragaria × ananassa Duch.) как ценный источник пищевых и биологически активных веществ (обзор) / М. Ю. Акимов, И. В. Лукъянчук, Е. В. Жбанова, А. С. Лыжин // Химия растительного сырья. – 2020. – № 1. – С. 5–18. – DOI: 10.14258/jcprm.2020015511.

10. Anthocyanin content, bioactive compounds and physico-chemical characteristics of potential new strawberry cultivars rich in-anthocyanins / M. Sirijan, N. Pipattanawong, B. Saeng-on, P. Chaiprasart // Journal of Berry Research. – 2020. – № 10 (3). – Р. 397–410. – DOI: 10.3233/jbr190487.

11. Причко, Т. Г. Товарные качества и химический состав ягод земляники селекции СКФНЦСВВ / Т. Г. Причко, М. Г. Германова, Т. Л. Смелик // Плодоводство и виноградарство юга России. – 2019. – Т. 58. – С. 104–113. – DOI: 10.30679/2219-5335-2019-4-58-104-113.

12. Жбанова, Е. В. Биохимические показатели качества плодов перспективных сортов и отборных форм земляники в условиях Центрально-Черноземного района / Е. В. Жбанова, И. В. Лукъянчук // Таврический вестник аграрной науки. – 2023. – № 2 (34). – С. 30–38. – DOI: 10.5281/zenodo.8271879.

13. Мотылева, С. М. Методические рекомендации по выполнению анализа зольных элементов и минеральных включений в органах растений методом энергодисперсионной спектрометрии на аналитическим РЭМ-М. / С. М. Мотылева ; ВСТИСП. – Саратов : Амирит, 2018. – 40 с.

14. Тармаева, И. Ю. Минеральные вещества, витамины: их роль в организме. Проблемы микронутриентной недостаточности : учеб. пособие / И. Ю. Тармаева, А. В. Боева ; ГБОУ ВПО ИГМУ Минздрава России; кафедра гигиены труда и гигиены питания. – Иркутск : ИГМУ, 2014. – 89 с.

15. Nickel: human health and environmental toxicology / G. Genchi, A. Carocci, G. Lauria [et al.] // International Journal of Environmental Research and Public Health. – 2020. – № 17 (3). – Р. 679. – DOI: 10.3390/ijerph17030679.

16. Тутельян, В. А. Нутрициология и клиническая диетология : нац. руководство / В. А. Тутельян, Д. Б. Никитюк. – М. : ГЭОТАР-Медиа, 2020. – 656 с.


Review

For citations:


Andronova N.V. Mineral composition of berries from cultivars and selected forms of garden strawberry bred by the FSBSI Fruit Growing Research Center. Fruit Growing. 2025;37:209-215. (In Russ.)

Views: 10


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)