Preview

Fruit Growing

Advanced search

Genotypic features of carbohydrate complex transformation in Vaccinium corymbosum L. fruits during storage under normal atmospheric conditions at low positive temperatures

Abstract

This paper presents the results of a comparative study on genotypic features of changes in the content of pectic substances, soluble sugars, and the sugar-to-acid ratio in berries of six newly introduced highbush blueberry cultivars – early ripening: Chanticleer, Hannah’s Choice; mid-season: Bluegold, Harrison; late-ripening: Aurora, Rubel – as well as zoned cultivars corresponding to these ripening groups: Weymouth, Bluecrop, and Elliott. Measurements were taken at two storage stages with a 10-day interval under normal atmospheric conditions at low positive temperatures (+4 ± 1) °C. At the final stage of storage, berries showed a 7–32 % increase in soluble sugars and a 35–119 % rise in the sugar-to-acid ratio, accompanied by a 2–17 % decrease in pectic substances compared to initial levels. The direction and intensity of carbohydrate complex transformation trends were found to depend on the chemical nature of the compounds, plant genotype, fruit ripening time, and storage duration.

About the Authors

Zh. A. Rupasova
ГНУ «Центральный ботанический сад Национальной академии наук Беларуси»
Belarus


S. N. Avramenko
ГНУ «Центральный ботанический сад Национальной академии наук Беларуси»
Belarus


A. V. Ushakova
ГНУ «Центральный ботанический сад Национальной академии наук Беларуси»
Belarus


A. S. Sayan
ГНУ «Центральный ботанический сад Национальной академии наук Беларуси»
Belarus


N. B. Pavlovsky
ГНУ «Центральный ботанический сад Национальной академии наук Беларуси»
Belarus


O. V. Drozd
ГНУ «Центральный ботанический сад Национальной академии наук Беларуси»
Belarus


A. G. Pavlovskaya
ГНУ «Центральный ботанический сад Национальной академии наук Беларуси»
Belarus


T. V. Shpitalnaya
ГНУ «Центральный ботанический сад Национальной академии наук Беларуси»
Belarus


P. N. Bely
ГНУ «Центральный ботанический сад Национальной академии наук Беларуси»
Belarus


References

1. Moggia, C. Modified atmosphere packaging in blueberries: effect of harvest time and moment of bag sealing / C. Moggia, G. A. Lobos, J. B. Retamales // Acta Horticulturae. – 2014. – Vol. 1, № 1017. – P. 153–158.

2. Scibisz, I. The changes of antioxidant properties in highbush blueberries (Vaccinium corymbosum L.) during freezing and long-term frozen storage / I. Scibisz, M. Mitek // Acta Scientiarum. Polonorum, Technologia Alimentaria. – 2007. – № 6 (4). – P. 75–82.

3. Большой практикум «Биохимия». Лабораторные работы : учеб. пособие / М-во образования и науки Рос. Федерации, Перм. гос. нац. исслед. ун-т ; сост. М. Г. Кусакина, В. И. Суворов, Л. А. Чудинова. – Пермь : Перм. гос. нац. исслед. ун-т, 2012. – 148 с.

4. Марх, А. Т. Технохимический контроль консервного производства / А. Т. Марх, Т. Ф. Зыкина, В. Н. Голубев. – М. : Агропромиздат, 1989. – 304 с.

5. Влияние генотипа растений голубики высокорослой и погодных условий вегетационного периода на лежкоспособность плодов при низкой положительной температуре / Н. Б. Павловский, Ж. А. Рупасова, О. В. Дрозд [и др.] // Ботанический сад. – 2024. – № 1. – С. 27–31.

6. Интродукция малораспространенных культур плодоводства в условиях Беларуси (клюква крупноплодная, голубика высокорослая, актинидия аргута, актинидия коломикта, актинидия полигамная) / Ж. А. Рупасова, И. М. Гаранович, Т. В. Шпитальная [и др.]. – Минск : Беларус. навука, 2019. – 209 с.

7. Трансформация биохимического состава плодов жимолости синей в процессе хранения в обычной газовой среде при низкой положительной температуре / Ж. А. Рупасова, Н. Б. Павловский, П. Н. Белый [и др.] // Ботанический сад. – 2024. – № 3. – С. 36–41.

8. Грушева, Т. П. Изменение химического состава плодов колонновидных сортов яблони при хранении / Т. П. Грушева, И. Н. Остапчук // Плодоводство : сб. науч. тр. / НАН Беларуси, Ин-т плодоводства ; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – 2015. – Т. 27. – С. 286–293.


Review

For citations:


Rupasova Zh.A., Avramenko S.N., Ushakova A.V., Sayan A.S., Pavlovsky N.B., Drozd O.V., Pavlovskaya A.G., Shpitalnaya T.V., Bely P.N. Genotypic features of carbohydrate complex transformation in Vaccinium corymbosum L. fruits during storage under normal atmospheric conditions at low positive temperatures. Fruit Growing. 2025;37:303-308. (In Russ.)

Views: 16


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)