Preview

Fruit Growing

Advanced search

Comparative estimation of biochemical composition of fruits of new introduced cultivars higbush blueberry (Vaccinium corymbosum L.) in the conditions of Belarus

Abstract

Article presents the two-year comparative study results for the indicator of the sugar-acid index, the content of free organic, ascorbic and hydroxycinnamic acids, dry, tanning and pectin substances, soluble sugars and basic groups of bioflavonoids in fruits of 9 new V. corymbosum – Bluecrop (st) varieties introduced in Belarus, Bluejay, Nui, Puru, Spartan, Sunrise, Toro, Brigitta Blue and Elliott. It was shown that the highest content variety of dry substances in them was Puru, free organic acids – Elliott variety; Ascorbic acid – Nui, hydroxycinnamic acids – Elliott; Pectin substances – Sunrise and Elliott; Tannins and major groups of bioflavonoids, in addition to catechins, – Elliott, catechins – Bluecrop. Soluble sugars – varieties Sunrise and Brigitta Blue, the first of which, like the variety Puru, was characterized by the highest value of the sugar-acid index.

The highest integral level of nutritional and vitamin values of fruits, in the aggregate of analyzed traits, surpassing that of the other varieties in 1.3–16 times, is established in the Elliott variety, while the smallest one is found in Spartan and Toro varieties.

About the Authors

Zh. A. Rupasova
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


T. I. Vasileuskaya
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


N. B. Krinitskaya
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


N. B. Pavlovskiy
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


A. G. Pavlovskaya
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


T. V. Kurlovich
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


Y. M. Pinchukova
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


References

1. Голубика высокорослая. Оценка адаптационного потенциала при интродукции в условиях Беларуси / Ж.А. Рупасова [и др.]; под ред. В.И. Парфенова. – Минск: Беларуская навука, 2007. – 442 с.

2. Фиторекультивация выбывших из промышленной эксплуатации торфяных месторождений севера Беларуси на основе культивирования ягодных растений сем. Ericaceae / Ж.А. Рупасова, А.П. Яковлев; под ред. акад. В.Н. Решетникова. – Минск: Беларуская навука, 2011. – 287 с.

3. Формирование биохимического состава плодов видов семейства Ericaceae (Вересковые) при интродукции в условиях Беларуси / Ж.А. Рупасова [и др.]; под ред. акад. В.И. Парфенова. – Минск: Беларуская навука. – 2011. – 307 с.

4. Марсов, Н.Г. Фитохимическое изучение и биологическая активность брусники, клюквы и черники: дис. … канд. фармацевт. наук / Н.Г. Марсов. – Пермь, 2006. – 200 с.

5. Методика определения антоцианов в плодах аронии черноплодной / В.Ю. Андреев [и др.] // Фармация. – 2013. – № 3. – С. 19–21.

6. Методы биохимического исследования растений / под ред. А.И. Ермакова. – 3-е изд., перераб. и доп. – Л., 1987. – 430 с.

7. Методы определения сухих веществ: ГОСТ 8756.2–82. – Введ. 01.01.1983. – М.: Изд-во стандартов, 1982. – 5 с.

8. Определение содержания дубильных веществ в лекарственном растительном сырье // Государственная фармакопея СССР. – М.: Медицина, 1987. – Вып. 1: Общие методы анализа. – С. 286–287.

9. Плешков, Б.П. Практикум по биохимии растений / Б.П. Плешков. – М.: Колос, 1985. – С. 110–112.

10. Скорикова, Ю.Г. Методика определения антоцианов в плодах и ягодах / Ю.Г. Скорикова, Э.А. Шафтан // Тр. 3-го Всесоюз. семинара по биологически активным (лечебным) веществам плодов и ягод. – Свердловск, 1968. – С. 451–461.

11. Swain, T. The phenolic constituents of Prunus Domenstica. 1. The quantitative analysis of phenolic constituents / T. Swain, W. Hillis // J. Sci. Food Agric. – 1959. – Vol. 10, N 1. – P. 63–68.

12. Способ ранжирования таксонов растения: пат. № 17648 Респ. Беларусь: МПК / Ж.А. Рупасова, В.Н. Решетников, А.П. Яковлев; дата публ.: 08.07.2013.

13. Ballington, J.R. The deerberry [Vaccinium stamineym L.] Vaccinium section Polycodium (Raf.) Sleumer / J.R. Ballington: A potential new small fruit crop: [Pap] 7th N. Amer. Blueberry Res. Extens. Work. Conf., Beltsville, Md, July 5–8, 1994. Pt 1. // J. Small Fruit and Viticult. – 1995. – Vol. 3. – № 2–3. – P. 21–28.

14. Haffner, K. Qualität – seigenshaften von Kulturheidelbeersorten Vaccinium corymbosum L. / K. Haffner, S. Vestrheim, K. Gronnerod // Erwerbs – Obstbau. – 1998. – Bd. 40, № 4. – S. 112–116.

15. Lenartowiez, W. The quality of highbush blueberry fruit / W. Lenartowiez, J. Zbroszyk, W. Plocharski // Fruit sci. repts. – 1990. – Vol. 17, № 2. – P. 77–85.

16. Взаимозависимость компонентов биохимического состава плодов интродуцентов сем. Ericaceae в многолетнем цикле наблюдений в условиях Беларуси / Ж.А. Рупасова [и др.]. // Плодоводство: науч. тр. / РУП «Институт плодоводства»; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2011. – Т. 23. – С. 258–276.


Review

For citations:


Rupasova Zh.A., Vasileuskaya T.I., Krinitskaya N.B., Pavlovskiy N.B., Pavlovskaya A.G., Kurlovich T.V., Pinchukova Y.M. Comparative estimation of biochemical composition of fruits of new introduced cultivars higbush blueberry (Vaccinium corymbosum L.) in the conditions of Belarus. Fruit Growing. 2017;29(1):117-124. (In Russ.)

Views: 150


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)