New sour cherry cultivar Milavitsa
Abstract
New sour cherry cultivar Milavitsa of the Belarusian breeding is of average maturing time. It was received as a result of the hybridization of the Ukrainian sour cherry cultivar Griot Seridko and the cultivar Prizyv of the Russian breeding. By the results of a complex assessment in the breeding orchard and in the orchard of primary cultivar study, the seedling 98-8/18 was singled out as elite in 2012 and was passed under the name of Milavitsa into the system of state variety trial in 2013. On the seed mazzard root stock, trees of the given cultivar start fruit bearing on the 3 rd year after planting in an orchard and quickly increase a crop. It blossoms early. The cultivar is autosterile. The best pollinators there are Vyanok and Nesvizhskaya. The cultivar is characterized by high winter hardiness, resistance to coccomyces, by average sized fruits (average mass is 4.5), high taste and all-purpose marketable properties. The cultivar is suitable for manufacturing of various products of processing (directly squeezed juice, nectar with pulp, nectar without pulp, the fruits frozen in bulk or compote). A potential productivity makes 21.0 t/hectare, i.e. 31.5 kg/der. and average one is 14.3 t/hectare. The level of profitability of the cultivar cultivation makes 165.6 %.
References
1. Козловская, З.А. Приѐмы ускорения селекционного процесса яблони / З.А. Козловская // Плодоводство: науч. тр. / РУП «Институт плодоводства»; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2009. – Т. 21. – С. 410-425.
2. Методика ускоренной оценки зимостойкости косточковых культур с использованием прямого промораживания / А.А. Таранов [и др.] // Плодоводство: науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2012. – Т. 24. – С. 318-331.
3. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: Изд-во ВНИИСПК, 1999. – 608 с.
4. Лойко, Р.Э. Методика оценки и отбора гибридов и сортов плодово-ягодных культур на пригодность к быстрому замораживанию / Р.Э. Лойко, М.Г. Максименко // Плодоводство: науч. тр. / БелНИИ плодоводства; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 1994. – Т. 9. – Ч. 2. – С. 117-147.
5. Продукты переработки плодов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ: ГОСТ 28562-90. – Введ. 01.07.1991. – М.: Изд-во стандартов, 1990. – 15 с.
6. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения титруемой кислотности: ГОСТ 25555-82 (СТ СЭВ 3010-81). – Введ. 01.07.1983. – М.: Изд-во стандартов, 1983. – 4 с.
7. Консервы. Соки фруктовые прямого отжима. Общие технические условия: СТБ 1823-2008. – Введ. 01.09.2008. – Минск: Белорусский государственный институт стандартизации и сертификации, 2008. – 17 с.
8. Консервы. Нектары фруктовые. Общие технические условия: СТБ 1449-2008. – Введ. 01.09.2008. – Минск: Белорусский государственный институт стандартизации и сертификации, 2008. – 15 с.
9. Технический регламент Таможенного союза ТР ТС 023/2011. Технический регламент на соковую продукцию из фруктов и овощей: утв. Решением Комиссии Таможенного союза 09.12.2011 г. – Москва, 2011. – 56 с.
10. Ширко, Т.С. Биохимия и качество плодов / Т.С. Ширко, И.В. Ярошевич. – Минск: Навука і тэхніка, 1994. – 294 с.
11. Широкий унифицированный классификатор СЭВ рода Cerasus Mill. / А.А. Юшев [и др.] // Всесоюзный НИИ растениеводства им. Н.И. Вавилова (ВИР); ред. И.А. Тарасюк. – Ленинград, 1989. – 46 с.
Review
For citations:
Taranov A.A. New sour cherry cultivar Milavitsa. Fruit Growing. 2015;27:115-121. (In Russ.)