Preview

Fruit Growing

Advanced search

The development of N.I. Vavilov’s heritage in apple breeding for fruit chemical composition improvement

Abstract

This work pays attention not only to nutrient but also medicinal fruit qualities. Concrete demands to new apple varieties according to the basic characters of biochemical fruit composition at different areas of Russia are shown. The results and prospects of apple breeding for the improvement of the chemical composition of fruit (soluble dry matters, sugars, titrated acids, ascorbic acid and P-active substances) are given. The nature of the inheritance of each of these characters has been studied. Large diversity of apple seedlings is shown according to the contents of ascorbic acid in fruit. Seedlings having both positive transgression and negative one according to the contents of soluble dry matters, sugars, titrated acids, ascorbic acid and P-active substances in fruit have been revealed. Apple breeding for creating varieties with higher contents of nutrient and biologically active substances is considered to be promising since it enables to improve food and medicalprophylactic value of fruit without additional expenditures.

About the Authors

E. N. Sedov
ГНУ «Всероссийский НИИ селекции плодовых культур» Россельхозакадемии
Russian Federation


M. A. Makarkina
ГНУ «Всероссийский НИИ селекции плодовых культур» Россельхозакадемии
Russian Federation


Z. M. Serova
ГНУ «Всероссийский НИИ селекции плодовых культур» Россельхозакадемии
Russian Federation


References

1. Вигоров, Л.И. Сад лечебных культур / Л.И. Вигоров. – Свердловск: СреднеУральское кн. изд-во, 1979. – 175 с.

2. Седов, Е.Н. Биохимическая и технологическая характеристика плодов генофонда яблони / Е.Н. Седов, М.А. Макаркина, Н.С. Левгерова. – Орел: ВНИИСПК, 2007. – 312 с.

3. Иванов, Н.Н. Биохимические основы селекции растений / Н.Н. Иванов // Теоретические основы селекции растений. – М. - Л., 1935. – Т. 1. – С. 991-1016.

4. Базилевская, Н.А. Селекция на химический состав / Н.А. Базилевская // Теоретические основы селекции растений; под ред. Н.И. Вавилова. – М. - Л., 1935. – Т. I. - С. 1017-1043.

5. Мичурин, И.В. Салицил-китайка / И.В. Мичурин // Сочинения. – М., 1948. – Т. III. – С. 357.

6. Букин, В.Н. Витамины / В.Н. Букин. – М., 1940. – 472 с.

7. Букин, В.Н. Биохимия витаминов / В.Н. Букин. – М.: Наука, 1982. – 315 с.

8. Вечер, А.С. Биохимия яблок / А.С. Вечер, В.Н. Букин // Биохимия культурных растений. – 1940. – № 7. – С. 200-220.

9. Арасимович, В.В. Изучение закономерностей изменчивости углеводов плодов и овощей и пути их использования: доклад на соиск. уч. степ. д-ра биол. наук / В.В. Арасимович. – Кишинев, 1966. – 59 с.

10. Кулик, А.А. Химико-технологическая оценка плодов и ягод мичуринских и других сортов 1931-1933 года / А.А. Кулик, Е.П. Франчук. – Воронеж, 1934. – 50 с.

11. Кулик, А.А. Возможность улучшения химического состава плодов и повышения урожайности путем гибридизации и воспитания / А.А. Кулик, Е.П. Франчук // Тр. плодоовощного института им. И.В. Мичурина. – Мичуринск, 1950. – Т. VI. – С. 17-45.

12. Вигоров, Л.И. Селекция яблони на повышенную витаминность плодов / Л.И Вигоров // Тр. первой всесоюз. конф. по биологически активным веществам плодов и ягод. – Свердловск, 1961. – С. 169-179.

13. Комплексная программа по селекции семечковых культур в России на 2001-2020 гг. – Орел: ВНИИСПК, 2001. – 31 с.

14. Программа и методика селекции плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИС; под общ. ред. Г.А. Лобанова. – Мичуринск, 1983. – 504 с.

15. Программа и методика селекции плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под ред. Е.Н. Седова. – Орел: ВНИИСПК, 1995. – 504 с.

16. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИС; под общ. ред. Г.А. Лобанова. – Мичуринск: ВНИИС, 1973. – 492 с.

17. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: ВНИИСПК, 1999. – 608 с.

18. Методы биохимического исследования растений / [А.И. Ермаков и др.]; под ред. А.И. Ермакова. – 3-е изд. перераб. и доп. – Л.: «Агропромиздат», Ленинградское отд., 1987. – 430 с.

19. Брюбейкер, Д.Л. Сельскохозяйственная генетика / Д.Л. Брюбейкер. – М., 1966. – 223 с.

20. Жученко, А.А. Экологическая генетика культурных растений / А.А. Жученко. – Кишинев: Штиинца, 1980. – 588 с.

21. Гуляев, Г.В. Словарь терминов по генетике, цитологии, селекции, семеноводству и семеноведению / Г.В. Гуляев, В.В. Мальченко. – М.: Россельхозиздат, 1983. – 240 с.

22. Седов, Е.Н. Основные направления и методы селекции яблони / Е.Н. Седов // Селекция яблони в СССР: сб. ст. / ВАСХНИЛ; редкол.: Г.Т. Казьмин [и др.]. – Орел, 1981. – С. 14-27.

23. Седов, Е.Н. Главные направления селекции яблони / Е.Н. Седов // Плодоовощное хозяйство. – 1985. – № 1. – С. 40-42.

24. Седов, Е.Н. Селекция яблони на улучшение химического состава плодов / Е.Н. Седов, З.А. Седова. – Орел: Орловское отд. Приокского кн. изд-ва, 1982. – 120 с.

25. Седова, З.А. Биохимическая характеристика плодов / З.А. Седова // Каталог сортов яблони (сортовой фонд и его использование). – Орел: Орл. отд. Приокского кн. изд-ва, 1981. – С. 74-84.

26. Седова, З.А. Итоги и перспективы селекции яблони на повышенное содержание аскорбиновой кислоты в плодах / З.А. Седова // Селекция яблони в СССР: сб. ст. ВАСХНИЛ; редкол.: Г.Т. Казьмин [и др.]. – Орел, 1981. – С. 149-155.

27. Макаркина, М.А. Селекция яблони и смородины красной на улучшение химического состава плодов: автореф. дис. … на соиск. учен. степ. д-ра с.-х. наук: 06.01.05 / М.А. Макаркина; Брянская гос. с.-х. академия. – Брянск, 2009. – 49 с.

28. Макаркина, М.А. Трансгрессии биохимического состава плодов при селекции яблони / М.А. Макаркина, Е.Н. Седов, А.Р. Павел // Вестник Российской сельскохозяйственной академии. – 2007. – № 2. – С. 55-58.

29. Седов, Е.Н. Перспективы селекции яблони на улучшение химического состава плодов / Е.Н. Седов, З.А. Седова // Селекция яблони на улучшение химического состава плодов: сб. ст. / ВНИИСПК. – Орел, 1985. – С. 18-26.

30. Brown, A.G. The nature and inheritance of sweetness and acidity in the cultivated apple / A.G. Brown, D.M. Harvey // Euphytica. – 1971. – V. 20. – № 1. – P. 68-70.

31. Седов, Е.Н. Роль ступенчатых скрещиваний в селекции яблони на повышенное содержание аскорбиновой кислоты в плодах / Е.Н. Седов [и др.] // Вестник сельскохозяйственной науки. – 1991. – № 9. – С. 140-145.


Review

For citations:


Sedov E.N., Makarkina M.A., Serova Z.M. The development of N.I. Vavilov’s heritage in apple breeding for fruit chemical composition improvement. Fruit Growing. 2012;24(1):220-233. (In Russ.)

Views: 138


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)