Preview

Fruit Growing

Advanced search

Weather conditions influence on formation of apple tree fruits indicators

Abstract

Investigations for determination of the chemical composition of apple fruits of various pomologic cultivars were conducted. On the basis of the results of different years the influence of weather conditions of the growing season of apple trees, grown in central zone of Krasnodar region, on the level of substances accumulation that form their chemical composition, as well as on technical indicators of fruit quality was established. The data obtained allowed to develop models of the relationship between the accumulation of soluble solids, sugars, ascorbic acid, common polyphenols, natural antioxidants with the weather conditions of apple growing season of such cultivars as ‘Idared’, ‘Golden Delicious’, ‘Prikubanskoye’ and ‘Renet Simirenko’. The article presents the results of the research concerning the influence of the temperature regime of the growing season on the accumulation of natural antioxidants forming fruit resistance to physiologic disorders under long-term storage. The influence of stress factors on the development of physiologic disorders during apple storage was determined.

About the Authors

T. G. Prichko
ГНУ Северо-Кавказский зональный НИИ садоводства и виноградарства Россельхозакадемии
Russian Federation


L. D. Chalaya
ГНУ Северо-Кавказский зональный НИИ садоводства и виноградарства Россельхозакадемии
Russian Federation


References

1. .Метлицкий, Л.В. Основы биохимии плодов и овощей / Л.В. Метлицкий. – М., 1976. – 347 с.

2. . Причко, Т.Г. Биохимические и технологические аспекты хранения и переработки плодов яблони / Т.Г. Причко. – Краснодар, 2002. – 172 с.

3. Причко, Т.Г. Воздействие стрессовых температур на качество яблок / Т.Г. Причко, Л.Д. Чалая // Агропромышленный комплекс. – 2007. – № 6. – С. 34-36.

4. Методические указания по определению химических веществ для оценки качества урожая овощных и плодовых культур. – Ленинград, 1979. – 97 с.

5. Яшин, А.Я. Определение природных антиоксидантов амперометрическим методом / А.Я. Яшин // Пищевая промышленность. – 2006. – № 2. – С. 10-12.

6. Вигоров, Л.И. Определение полифенолов / Л.И. Вигоров // Тр. Ш Всесоюз. семинара по биологически активным веществам плодов и ягод. – Свердловск, 1968. – С. 480-492.

7. Морозова, Н.П. Влияние температуры на накопление фарнезена и продуктов его окисления в кожице яблок при холодильном хранении / Н.П. Морозова [и др.] // Прикладная биохимия и микробиология. – 1980. – Вып. 3. – С. 460-465.


Review

For citations:


Prichko T.G., Chalaya L.D. Weather conditions influence on formation of apple tree fruits indicators. Fruit Growing. 2012;24(1):234-242. (In Russ.)

Views: 164


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)