Technological trial results of apple cultivars on suitability to strained fruits production
Abstract
The article presents the study results of apple-tree cultivars of the Belarusian and foreign breeding suitability for fruits strained with sugar production. Technical indicators of fresh fruits, the maintenance of titratable acids and soluble solids, organoleptic indicators in fruits and processing products were defined. Cultivars on a complex of indicators were chosen for canned food ‘Apples strained with sugar’ production. Among them are ‘Auksis’, ‘Imrus’, ‘Mechta’, ‘Topaz’, ‘Freedom’, ‘Alesya’, ‘Antei’, ‘Byelorusskoye Malinovoye’, ‘Vesyalina’, ‘Darunak’, ‘Zaslavskoye’, ‘Imant’, ‘Kovalenkovskoye’, ‘Luchezarnoye’, ‘Minskoye’, ‘Nadzeiny’, ‘Pamyat’ Kovalenko’, ‘Pamyat’ Sikory’, ‘Pospech’, ‘Slava Pobeditelyam’ and ‘Syabryna’. Meanwhile such cultivars as ‘Imrus’, ‘Mechta’, ‘Topaz’, ‘Freedom’, ‘Alesya’, ‘Byelorusskoye Malinovoye’, ‘Vesyalina’, ‘Darunak’, ‘Zaslavskoye’, ‘Imant’, ‘Kovalenkovskoye’, ‘Luchezarnoye’, ‘Nadzeiny’, ‘Pamyat’ Kovalenko’, ‘Slava Pobeditelyam’ and ‘Syabryna’ were singled out for strained fruit (fruit puree) production for infant food.
About the Authors
M. G. MaksimenkoBelarus
O. G. Zuikevich
Belarus
References
1. Лойко, Р. Фрукты и овощи – источники здоровья / Р. Лойко, З. Кавецки. – Минск: Лазурак, 2001. – 264 с.
2. Николайчук, Л.В. Целительная сила растений. Рецепты лечения и питания / Л.В. Николайчук. – Минск: ООО «Красико-Принт», 2002. – 352 с.
3. Ширко, Т.С. Аптека в саду и огороде / Т.С. Ширко. – Минск: Полымя, 1994. – 672 с.
4. Мегердичев, Е.Я. Технологические требования к сортам овощных и плодовых культур, предназначенных для различных видов консервирования / Е.Я. Мегердичев. – М.: Россельхозакадемия, 2003. – 91 с.
5. Причко, Т.Г. Биохимические и технологические аспекты хранения и переработки плодов яблони: автореф. дис. … д-ра с.-х. наук: 06.01.07; 05.18.01 / Т.Г. Причко; СКЗНИИСиВ. – Краснодар, 2002. – 172 с.
6. Савельев, Н.И. Оценка плодовых культур по биохимическому составу и технологическим качествам плодов / Н.И Савельев [и др.] // Научное обеспечение современных технологий производства, хранения и переработки плодов и ягод в России и странах СНГ: материалы Междунар. науч.-практ. конф. Москва, 12-14 августа 2002 г. / ВСТИСП; редкол.: В.И. Кашин [и др.]. – М., 2002. – С. 220-224.
7. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИ садоводства им. И.В. Мичурина; под общ. ред. Г.А. Лобанова. – Мичуринск: ВНИИС, 1973. – 495 с.
8. Ширко, Т.С. Биохимия и качество плодов / Т.С. Ширко, И.В. Ярошевич. – Минск: «Навука i тэхнiка», 1991. – 295 с.
Review
For citations:
Maksimenko M.G., Zuikevich O.G. Technological trial results of apple cultivars on suitability to strained fruits production. Fruit Growing. 2012;24(1):279-286. (In Russ.)