Study of some pear varieties on suitability for juice extraction by direct pressing
Abstract
9 promising pear varieties of Byelorussian and foreign breeding were studied on suitability for juice extraction by direct pressing. Those varieties varied by their resistance to diseases (scab - Venturia pirina Aderh. - ascigerous stage, Fusicladium pirinum Fck. - conidial stage; pear Septoria blight - Mycosphaerella pyri (Auersw.) Boerema - ascigerous stage, Septoria piricola Desm. - conidial stage) and by winter hardiness. By frost extent there were distinguished highly winter hardy varieties such as ‘Vidnaya’ and ‘Chizhovskaya’, winter hardy varieties ‘Kudesnitsa’, ‘Prosto Mariya’, ‘Avgustovskaya rosa’, ‘Krasavitsa Chernenko’, ‘Rossoshanskaya krasivaya’ and medium winter hardy ones ‘Dukchmyanaya’ and ‘Lagodnaya’. All varieties studied on foliar scab resistance were included into the group of relatively resistant varieties. Fruits of all varieties except ‘Vidnaya’ and ‘Rossoshanskaya krasivaya’ were included into the group of relatively resistant ones. According to the data of organoleptic evaluation, fruits of the following pear varieties appeared to be the most suitable for unclarified juice extraction by direct pressing: ‘Rossoshanskaya krasivaya’, ‘Krasavitsa Chernenko’ and ‘Lagodnaya’ (4.5 points), just suitable were the fruits of the varieties ‘Vidnaya’, ‘Prosto Mariya’ and ‘Chizhovskaya’ (4.3 points). Fruits of all studied varieties are suitable for fresh consumption.
About the Authors
M. G. MaksimenkoBelarus
M. G. Myalik
Belarus
O. G. Zuikevich
Belarus
O. A. Yakimovich
Belarus
G. A. Novik
Belarus
References
1. Грушевый сок [Электронный ресурс]. – 2009. – Режим доступа: www.inmoment.ru/beauty/health.../pear-juice.html. – Дата доступа: 10.02.2011.
2. Левгерова, Н.С. Пригодность гибридных сеянцев груши селекции ВНИИСПК для получения сока / Н.С. Левгерова, Е.А. Долматов // Роль сортов и новых технологий в интенсивном садоводстве: материалы междунар. науч.-практ. конф., Орел, 28-31 июля 2003 г. / ВНИИСПК. – Орел: Изд-во ГНУ ВНИИСПК, 2003. – С. 195-196.
3. Левгерова, Н.С. Технологическая характеристика новых сортов и гибридов груши селекции ВНИИСПК / Н.С. Левгерова, Е.А. Долматов, Г.Г. Хакулова // Роль сортов и новых технологий в интенсивном садоводстве: материалы междунар. науч.-практ. конф., Орел, 28-31 июля 2003 г. / ВНИИСПК. – Орел: Изд-во ГНУ ВНИИСПК, 2003. – С. 197-199.
4. Груша. Исходный материал, генетика, селекция / Н.И. Савельев [и др.]; Всерос. науч.-исслед ин-т генетики и селекции плодовых растений им. И.В. Мичурина. – Мичуринск: Кварта; Воронеж: ИПФ Воронеж, 2006. – 160 с.
5. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: Изд-во ВНИИСПК, 1999. – 608 с.
6. Мегердичев, Е.А.Технологические требования к сортам овощных и плодовых культур, предназначенных для различных видов консервирования / Е.А. Мегердичев. – М.: Россельхозакадемия, 2003. – 94 с.
7. Ширко, Т.С. Биохимия и качество плодов / Т.С. Ширко, И.В. Ярошевич; под общ. ред. Л.А. Юрченко. – Мн.: Навука i тэхнiка, 1991. – 294 с.
Review
For citations:
Maksimenko M.G., Myalik M.G., Zuikevich O.G., Yakimovich O.A., Novik G.A. Study of some pear varieties on suitability for juice extraction by direct pressing. Fruit Growing. 2011;23:361-367. (In Russ.)