Preview

Fruit Growing

Advanced search

Fruit quality factors of new apple cultivars grown in South Russia

Abstract

The article presents the results of studies of biochemical quality factors of 18 apple cultivars having summer, autumn and winter ripening terms, bred in the North Caucasian Scientific Research Institute of Horticulture and Viticulture (including 4 control cultivars). The trees were grown in the Kuban region of Krasnodar Territory. The issues of supplement by fruit become increasingly important, because fruit are sources of biologically active substances. The variety features are established that includes fruit commercial qualities, attractive appearance, size (height, diameter, shape index of fruit), weight, and pulp density. The new apple cultivars with high content of dry matter, sugars, starch, acids, vitamins (ascorbic acid, Pactive substances) and pectin are selected. For apple fruit of late maturing period the factors of pulp density, level of starch, acids are established, that characterize fruit harvesting maturity.

About the Authors

T. G. Prichko
ГНУ Северо-Кавказский зональный НИИ садоводства и виноградарства
Russian Federation


M. V. Karpushina
ГНУ Северо-Кавказский зональный НИИ садоводства и виноградарства
Russian Federation


S. N. Artyukh
ГНУ Северо-Кавказский зональный НИИ садоводства и виноградарства
Russian Federation


References

1. Причко, Т.Г. Биохимические и технологические аспекты хранения и переработки плодов яблони / Т.Г. Причко. – Краснодар, 2002. – 172 с.

2. Франчук, Е.П. Товарные качества плодов / Е.П. Франчук. – М.: Агропромиздат, 1986. – 269 с.

3. Программа селекционных работ по плодовым, ягодным, цветочнодекоративным культурам и винограду союза селекционеров Северного Кавказа на период до 2010 г. – Краснодар, 2005. – Т. 1. – 341 с.

4. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: Изд-во ВНИИСПК, 1999. – 608 с.

5. Продукты переработки плодов и овощей. Методы анализа. – М.: ИПК Изд-во стандартов, 2002. – 198 с.

6. Методические указания по определению химических веществ для оценки качества урожая овощных и плодовых культур; под ред. А.И. Ермакова. – Л.: Изд-во ВНИИР им. Н.И. Вавилова, 1979. – 101 с.

7. Методика государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. Методы химических анализов сортов и гибридов; под ред. И. Башкеева. – М.: Изд-во «Колос», 1970. – 175 с.

8. Целуйко, Н.А. Определение сроков съема плодов семечковых культур / Н.А. Целуйко. – М.: Колос, 1969. – 72 с.

9. Плодовые и ягодные культуры. – М.: Изд-во стандартов, 1991. – 225 с.


Review

For citations:


Prichko T.G., Karpushina M.V., Artyukh S.N. Fruit quality factors of new apple cultivars grown in South Russia. Fruit Growing. 2010;22(1):216-225. (In Russ.)

Views: 116


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)