Preview

Fruit Growing

Advanced search

Quality and marketability factors of sweet cherry in South Russia

Abstract

The comparative results of the investigations of marketability and quality measures of sweet cherry were shown in the article. The studied cultivars of sweet cherry were bred in The North Caucasian Zonal Research Institute of Horticulture and Viticulture. The complex of the measures that determined high quality and marketability of fruit of different cultivars with various ripening terms was established. The influence of the weather conditions on the maximum fruit size was found out. The study of the complex of the features determining high marketability and fruit taste combined with other economic features made it possible to select the best cultivars for production aim. That was ‘Kavkazskaya Uluchshennaya’, ‘Utro Kubani’, ‘Sashenka’ (early ripening), ‘Volshebnitsa’, ‘Yuzhnaya’, ‘Rubinovaya Kubani’, ‘Melitopolskaya Chernaya’ (middle ripening), ‘Krupnoplodnaya’, ‘Kontrastnaya’, ‘Dar Izobiliya’, ‘Sputnik’, ‘Mak’, ‘Alaya’, ‘Regina’ (late ripening).

About the Author

E. M. Alyohina
ГНУ Северо-Кавказский зональный НИИ садоводства и виноградарства
Belarus


References

1. Алехина, Е.М. Биологическая и биохимическая оценка сортов черешни в Краснодарском крае / Е.М. Алехина, Т.Г. Причко // Садоводство и виноградарство. – 2006. – № 5. – С. 21-22.

2. Каньшина, М.В. Селекция черешни на юге Нечерноземной зоны Российской Федерации / М.В. Каньшина, А. Астахов. – Брянск, 2000. – 276 с.

3. Алехина, Е.М. Черешня / Е.М. Алехина // Атлас лучших сортов плодовых и ягодных культур Краснодарского края. Косточковые культуры. – Краснодар, 2009. – Т. 2. – С. 85-116.

4. Вышинская, М.И. Результаты коллекционного изучения черешни / М.И. Вышинская, А.А. Таранов // Плодоводство: науч. тр. / Ин-т плодоводства НАН Беларуси; редкол.: В.А. Матвеев (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2007. – Т. 19. – С. 124-129.

5. Дебискаева, С.Ю. Пути повышения эффективности производства черешни в Центральной части Северного Кавказа / С.Ю. Дебискаева // Садоводство и виноградарство 21-го века: материалы междунар. науч.-практ. конф., Краснодар, 7-10 сент. 1999 г. / СКЗНИИСиВ; редкол.: Е.А. Егоров [и др.]. – Краснодар, 1999. – Ч. 2. – С. 55-59.

6. Жуков, О.С. Вишня и черешня / О.С. Жуков, Г.Г. Никифорова // Создание новых сортов и доноров ценных признаков на основе идентифицированных генов плодовых растений. – Мичуринск, 2002. – С. 68-89.

7. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: ВНИИСПК, 1999. – 608 с.

8. Черешня свежая. Технические условия: ГОСТ 21922-76. – Введ. 01.02.1977. – Москва, 1977. – С. 38-44.


Review

For citations:


Alyohina E.M. Quality and marketability factors of sweet cherry in South Russia. Fruit Growing. 2010;22(1):226-232. (In Russ.)

Views: 129


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)