Preview

Fruit Growing

Advanced search

Chemical composition of apricot fruit in Krasnodar region

Abstract

Based on the works carried out to determine the chemical composition of apricot fruit, the data was obtained that allowed to identify the cultivars with valuable characteristics of quality such as accumulation of dry matter, sugar, organic acids, polyphenols, ascorbic acid, β-carotene. The complex of carbohydrates was found to be quantitatively predominant in apricot fruit, that may influence on its nutritional value, and in addition to organic acids influence the fruit flavor. Characteristic differences are found out in the quantitative ratios between reducing and total sugars, in vitamin C and polyphenols accumulation. The presented data of amino acid and flavour forming complex of apricot fruit on which the organoleptic characteristics of fruit depend, allows to evaluate the variety of taste objectively.

About the Author

L. D. Chalaya
ГНУ Северо-Кавказский зональный НИИ садоводства и виноградарства
Russian Federation


References

1. Экспертиза свежих плодов и овощей. – Новосибирск, 2004. – 522 с.

2. Метлицкий, Л.В. Плодоовощное сырье для консервной промышленности / Л.В. Метлицкий. – Москва, 1971. – 355 с.

3. Методические указания по определению химических веществ для оценки качества урожая овощных и плодовых культур. – Ленинград, 1979. – 101 с.

4. Вигоров, Л.И. Определение полифенолов / Л.И. Вигоров // Тр. Ш Всесоюз. семинара по биологически активным веществам плодов и ягод. – Свердловск, 1968. – С. 480-492.

5. Яшин, А.Я. Определение природных антиоксидантов амперометрическим методом / А.Я. Яшин // Пищевая пром-сть. – 2006. – № 2. – С. 10-12.

6. Комарова, Н.В. Практическое руководство по исследованию систем капиллярного электрофореза «Капель» / Н.В. Комарова, Я.С. Каменцев. – СП: ООО «Веда», 2006. – 212 с.

7. Гугучкина, Т.И. Ароматобразующие вещества в красных столовых виноматериалах из различных зон выращивания винограда / Т.И. Гугучкина [и др.] // Виноделие и виноградарство. – 2007. – № 3. – С. 28-29.

8. Гигиенические требования безопасности и пищевой ценности пищевых продуктов. – М., 2002. – 164 с.

9. Wucherpfennig, K. Alcohol actual, total and potential methyl alcohol of fruit juices / K. Wucherpfennig, H. Dietrich, J. Bechtel // Flussiges Obst. – 1983. – № 8. – S. 348-354.

10. Скурихин, И.М. Химический состав пищевых продуктов / И.М. Скурихин. – М.: Пищевая пром-сть, 1979. – 247 с.


Review

For citations:


Chalaya L.D. Chemical composition of apricot fruit in Krasnodar region. Fruit Growing. 2010;22(1):233-241. (In Russ.)

Views: 134


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)