Study of regionalized apple cultivars for producing of straight press juice
Abstract
The complex study of quality indices of regionalized apple cultivars was carried out, such as compliance of fresh apple fruit to state standards. The technical indices of fresh fruit were established. The organoleptical evaluation and the investigation of biochemical compo-sition of fresh fruit and straight press juice were done. The correlation of sugar content and titrating acids in the studied samples (sugar-acid ratio of fresh fruit and juice) was estimated.
The results of the research work of fresh fruit and straight press juice are presented in the article. As a result of the complex evaluation, the following regionalized apple cultivars are applicable for producing juice – ‘Auksis’, ‘Antey’, ‘Elena’, ‘Imant’, ‘Kovalenkovskoye’, ‘Pamyat Kovalenko’, ‘Sinap orlovsky’, ‘Fridom’, ‘Charaunitsa’.
About the Authors
M. G. MaksimenkoBelarus
O. G. Zuikevich
Belarus
References
1. Макаров, В.Н. Генофонд плодовых культур для изучения сортимента и получения функциональных продуктов питания: автореф. дис. … д-ра с.-х. наук: 06.01.05; 05.18.01 / В.Н. Макаров; ВСТИСП. – М., 2009. – 24 с.
2. Болквадзе, В.И. Использование местных сырьевых ресурсов для получения консервированных продуктов функционального назначения / В.И. Болквадзе [и др.] // Инновационные технологии в пищевой промышленности: материалы VII Междунар. науч.-практ. конф., Минск, 8-9 окт. 2009 г. / РУП «НПЦ НАН Беларуси по продовольствию»; редкол.: В.Г. Гусаков [и др.]. – Мн., 2009. – С. 231-238.
3. Мегердичев, Е.Я. Технологические требования к сортам овощных и плодовых культур, предназначенным для различных видов консервирования / Е.Я. Мегердичев. – М., 2003. – 91 с.
4. Консервы. Соки прямого отжима. Общие технические условия: СТБ 1823-2008. – Введ.01.09.2008. – Мн.: Изд-во НП РУП БелГИСС, 2008. – 17 с.
5. Плодовые и ягодные культуры. Яблоки свежие ранних сроков созревания. Технические условия: ГОСТ 16270-70. – Введ. 01.01.1971. – М.: Изд-во стандартов, 1988. – С. 3-9.
6. Плодовые и ягодные культуры. Яблоки свежие поздних сроков созревания. Технические условия: ГОСТ 21122-75. – Введ. 01.07.1976. – М.: Изд-во стандартов, 1988. – С. 10-23.
7. Плодовые и ягодные культуры. Яблоки свежие для промышленной переработки. Технические условия: ГОСТ 27572-87. – Введ. 01.07.1989. – М.: Изд-во стандартов, 1988. – С. 24-31.
8. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИ садоводства им. И.В. Мичурина; под общ. ред. Г.А.Лобанова. – Мичуринск, 1973. – 495 с.
9. Продукты переработки плодов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ: ГОСТ 28562-90. – Введ.01.07.1991. – М.: Изд-во стандартов, 1990. – 15 с.
10. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения титруемой кислотности: ГОСТ 25555.0-82 (СТ СЭВ 3010-81). – Введ.01.07.1983. – М.: Изд-во стандартов, 1983. – 4 с.
Review
For citations:
Maksimenko M.G., Zuikevich O.G. Study of regionalized apple cultivars for producing of straight press juice. Fruit Growing. 2010;22(1):269-276. (In Russ.)