Preview

Fruit Growing

Advanced search

Results of the commercial quality assessment of hazelnuts, grown in the conditions of Belarus

https://doi.org/10.47612/0134-9759-2022-34-168-172

Abstract

 

The assessment study of commercial quality of hazelnuts when brought to a consumer was conducted in 2020–2021 in the Department of storage and processing of RUE “Institute of Fruit Growing”.
The objects of research were the fruits of 5 varieties of hazelnuts (Barcelona, Catalan, Cosford, Lal and Yashma), grown in the experimental garden of the Department of fruit crop breeding of the RUE “Institute of Fruit Growing”.
As results of the study have determined the varieties of hazelnuts surveyed are of high quality according to standardized indicators: sufficient kernel yield in the range of 35.7–48.5 %, large nuts (from 3.2 to 4.2 g) and kernel size and uniformity.
In terms of the overall commercial quality indicators hazelnut fruits of Lal and Yashma varieties have been distinguished. The kernel yield for the Lal variety totalled 43.8 %, for the Yashma variety – 48.5 %. The fruits of these varieties are optimally developed and do not exceed the permitted values in terms of humidity content, which does not require additional processing (drying) when brought to the consumer.

About the Authors

O. S. Karanik
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


A. M. Krivorot
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


D. I. Martsinkevich
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


M. G. Maksimenko
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. Помология: в 5 т. / Рос. акад. с.-х. наук, Всерос. науч.-исслед. ин-т селекции плодовых культур; редкол.: Е. Н. Седов (гл. ред.) [и др.]. – Орел: Изд-во ВНИИСПК, 2005–2014. – Т. V : Земляника. Малина. Орехоплодные и новые культуры / Л. А. Грюнер [и др.]. – 2014. – 592 с.

2. Макаренкова, О. Г. Природные микроэлементы орехов – неотъемлемая часть здорового питания / О. Г. Макаренкова, Л. В. Шевякова, В. В. Бессонов // Вопросы питания. – 2016. – Т. 85, № S 2. – С. 202.

3. Панкова, В. Н. Стратегии развития и финансово-экономическая оценка бизнес-проекта по выращиванию фундука / В. Н. Панкова // Агроэкономика. – 2017. – № 2 (2). – С. 3.

4. Генетические основы и методика селекции плодовых культур и винограда : моногр. / З. А. Козловская [и др.] ; под общ. ред. З. А. Козловской. – Минск : Беларус. навука, 2019. – 249 с.

5. Ассоциация производителей плодов, ягод и посадочного материала (АППЯПМ), ООО «АСП-РУС», ООО АГРОФИРМА «СадМашСервис» [Электронный ресурс]. – Режим доступа:http://asprus.ru/blog/sbor-i-xranenie-urozhayafunduka. – Дата доступа: 25.05.2020.

6. РГАУ МСХА Зооинженерный факультет [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.activestudy.info/sbor-sushka-i-xranenie-orexov-leshhiny-funduka. – Дата доступа: 25.05.2020.

7. Орехи лещины. Технические условия: ГОСТ 32288-2013 (UNECE STANDARD DDP-03:2007). – Введ. 01.01.15. – М. : Стандартинформ, 2014. – 16 с.

8. Ядра орехов лещины. Технические условия: ГОСТ 32287-2013 (UNECE STANDARD DDP-04:2010). – Введ. 01.01.15. – М. : Стандартинформ, 2014. – 16 с.

9. Орехи и сухофрукты. Мировые стандарты / С. Ю. Шевченко [и др.] // СПб. : ООО РИФ Стела, 2002. – 344 с.

10. Влащик, Л. Г. Технологическая оценка различных сортов фундука для переработки на предприятии ЗАО «Орехпром» / Л. Г. Влащик, А. А. Хашир // Политемат. сетевой электрон. науч. журн. Куб. гос. аграр. ун-та. – 2006. – № 18. – С. 31–43.

11. Биганова, С. Г. Разработка математических моделей для оценки качества плодов лещины / С. Г. Биганова // Лесной комплекс: состояние и перспективы развития : сб. науч. тр. / Брян. гос. инж.-технол. акад. ; редкол.: Е. Н. Самошкин [и др.]. – Брянск, 2003. – Вып. 5. – С. 17–21.

12. Биганова, С. Г. Качество плодов перспективных форм лещины и сортов фундука в нижней горной части Северо-Западного Кавказа / С. Г. Биганова // Вестн. Майкоп. гос. технол. ун-та. – 2010. – № 2. – С. 13–18.

13. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК ; под общ. ред. Е. Н. Седова и Т. П. Огольцовой. – Орел : ВНИИСПК, 1999. – 608 с.

14. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследования): учеб. пособие / Б. А. Доспехов. – 5-е изд., доп. и перераб. – М. : Агропромиздат, 1985. – 351 с.


Review

For citations:


Karanik O.S., Krivorot A.M., Martsinkevich D.I., Maksimenko M.G. Results of the commercial quality assessment of hazelnuts, grown in the conditions of Belarus. Fruit Growing. 2022;34(1):168-172. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9759-2022-34-168-172

Views: 172


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)