Preview

Fruit Growing

Advanced search

Storability of fruits of cranberry large depending on the method of harvesting

Abstract

The article presents the results of many years of research (2014–2020), carried out in the Central Scientific Center of the National Academy of Sciences of Belarus, on the storability of the fruits of 5 cultivars of large-cranberry (Ben Lear, Franklin, Stevens, McFarlin and Piligrim) in ordinary gas at +4 °C (manual and hydromechanical methods of harvesting). The fruit storability, depending on cultivar, with manual harvesting averaged from 50 to 81 days with a yield of marketable berries of 90 %. The storability of large-fruited cranberry fruits harvested by hydromechanical methods, depending on cultivar, ranged from 15 to 24 days, which is 3.3–4.0 times less compared to manual fruits.

About the Author

T. I. Lenkovets
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


References

1. Волчков, В. Е. Интродукция клюквы крупноплодной в Беларуси: итоги работы, состояние и перспективы развития / В. Е. Волочков, И. В. Бордок // Состояние и перспективы использования недревесных ресурсов леса : сб. ст. Междунар. науч.-практ. конф., Кострома, 10–11 сентября 2013 г. – Пушкино : ВНИИЛМ, 2014. – С. 16–20.

2. Павловский, Н. Б. Культуры нетрадиционного плодоводства в коллекциях Центрального Ботанического сада НАН Беларуси / Н. Б. Павловский, Т. В. Курлович // ЦБС НАН Беларуси: сохранение, изучение и использование биоразнообразия мировой флоры; под ред. В. В. Титка, В. Н. Решетникова. – Минск : Беларуская навука, 2012. – С. 158–161.

3. Мисун, Л. В. Повышение эффективности промышленного производства клюквы путем улучшения эксплуатации и совершенствования средств механизации для ее возделывания : автореф. дис. на соиск. учен. степ. доктора техн. наук : 05.20.03; 05.20.01 / Л. В. Мисун; БАТУ. – Минск, 1998. – 35 с.

4. Интродукция нетрадиционных плодовых, ягодных и овощных растений в Западной Сибири / А. Б. Горбунов [и др.] / Рос. акад. наук [и др.], науч. ред. И. Ю. Коропачинский, А. Б. Горбунов. – Новосибирск : Акад. изд-во «Гео», 2013. – 206 с.

5. Крышня, С. В. Клюква на юге острова Сахалина / С. В. Крышня, А. В. Кордюков. – Южно-Сахалинск : ИМГиГ ДВО РАН, 2018. – С. 99–100.

6. Cranberry production in the Pacific Northwest / B. Strik [et al.] // Pacific Northwest Extension publications. – 2002. – P. 22–25.

7. Азаренко, В. В. Некоторые особенности выращивания и хранения крупноплодной клюквы / В. В. Азаренко, А. Л. Мисун, А. Н. Мартинович // Научно-технический прогресс в сельскохозяйственном производстве. Аграрная наука – сельскохозяйственному производству Сибири, Казахстана, Монголии, Беларуси и Болгарии : материалы Междунар. науч.-техн. конф. (Минск, 19–21 окт. 2016 г.): в 2 т.; редкол.: П. П. Казакевич, С. Н. Поникарчик. – Минск : НПЦ НАН Беларуси по механизации сельского хозяйства, 2016. – Т. 1. – С. 153–156.

8. Мисун, Л. В. Технология хранения плодово-ягодной продукции / Л. В. Мисун, В. Г. Лягуский, А. Л. Мисун // Актуальные вопросы инновационного развития агропромышленного комплекса : материалы Междунар. науч.-практ. конф., г. Курск, 28–29 января 2016 г. – Курск : изд-во Курск. ГСХА, 2016. – Ч. 2. – С. 120–122.

9. Мисун, А. Л. Технология хранения и переработки крупноплодной клюквы / А. Л. Мисун, А. Ю. Ларичев, В. В. Азаренко // Сборник научных статей : по материалам ХVI Междунар. студенческой науч. конф. – Гродно : УО «ГГАУ», 2015. – С. 175–176.

10. Лойко, Р. Э. Способы хранения ягод клюквы крупноплодной / Р. Э. Лойко, Л. М. Ярохович, И. В. Ярошевич // Эколого-биологическое изучение ягодных растений семейства брусничные и опыт освоения их промышленной культуры в СССР : тез. докл. Межресп. раб. сем., 23–27 сент. 1991 г. – Ганцевичи, 1991. – 225 с.

11. Свойства ягод клюквы крупноплодной и особенности их хранения и переработки / Р. Э. Лойко [и др.] // Плодоводство : науч. тр. – Минск, 1993. – Т. 8. – С. 215–321.

12. Брусничные в СССР: ресурсы, интродукция, селекция : сб. науч. тр. – Новосибирск : Наука. Сиб. отд-ние, 1990. – 323 с.

13. Одарченко, Д. Н. Особенности переработки и хранения клюквы крупноплодной и калины обыкновенной / Д. Н. Одарченко, А. И. Кудряшов, Е. А. Сюсель // Переработка и управление качеством с.-х. продукции : доклады Междунар. науч.-практ. конф., Минск, 21–22 марта 2013 г. – Минск, 2013. – С. 180–182.

14. Рупасова, Ж. А. Клюква крупноплодная в Беларуси: биохимический состав, хранение, переработка / Ж. А. Рупасова, Т. И. Василевская; под ред. В. Н. Решетникова. – Минск : Беларуская навука, 1999. – 167 с.

15. Володько, И. К. Влияние низких температур на товарное качество ягод клюквы в период хранения / И. К. Володько, Н. А. Галынская // Плодоводство на рубеже ХХI века : материалы междунар. науч. конф., Самохваловичи, 9–13 окт. 2000 г. / БелНИИП; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2000. – С. 175–176.

16. Assessment of Selected Physical Properties of Fresh and Stored Large Cranberry Fruit / Jozef Gorzelany [et al.] // Commission of motorization and energetics in agriculture. – 2016. – Vol. 16, № 4. – P. 13–18.

17. Vilka, L. Incidence of cranbererry (Vaccinium macrocarpon Ait.) storage rot in Latvia / L. Vilka, B. Bankina // Pro. Latvian Academy of Sciences, Section B. – 2013. – Vol. 67, № 2. – P. 179–183.

18. Preliminary study on storage of cranberry fruirs (Vaccinium macrocarpon Ait.) fertilized with various levels of nitrogen / D. Krzewinska [et al.] // Zeszyty Naukowe Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa. – 2007. – T. 15. – P. 55–62.

19. Проведение исследований по хранению плодов, ягод, винограда / Е. П. Франчук [и др.]. – М., 1983. – 76 с.

20. Иванова, Т. Н. Технология хранения плодов, ягод и овощей : учебное пособие / Т. Н. Иванова, В. С. Житникова, Н. С. Левгерова. – ОрелГТУ, 2009. – 194 с.

21. Широков, Е. П. Хранение и переработка плодов и овощей / Е. П. Широков, Ю. В. Волосов. – М. : «Колос», 1972. – 335 с.

22. Impact-induced breakdown in commercially screened ‘Howes’ cranberries / L. M. Massey [et al.] // Journal of the American Society for Horticultural Science. – 1981. – № 106 (2). – P. 200–203.

23. Effect of bruising on postharvest softening, color changes and detection of polygalacturonase enzyme in cranberries / M. E. Patterson [et al.] // Pro. Amer. Soc. Hort. – 1967. – P. 498–505.


Review

For citations:


Lenkovets T.I. Storability of fruits of cranberry large depending on the method of harvesting. Fruit Growing. 2020;32(1):215-219. (In Russ.)

Views: 124


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)