Preview

Fruit Growing

Advanced search

Assessment of winter hardiness in rootstock forms and scionrootstock combinations of sour and sweet cherry under field and controlled conditions

Abstract

This article presents the results of studies on the winter hardiness of 19 rootstock forms and 42 scion–rootstock combinations of sour and sweet cherry using artificial freezing and field trials. The main evaluation criteria included: resistance to autumn and early frosts; maximum frost tolerance developed by plants after the end of organic dormancy; the ability to maintain resistance to low temperatures during winter thaws; and the capacity to re-acquire frost tolerance through reacclimation after thaws. In both field conditions and artificial freezing under various regimes, the most frost-sensitive tissue was found to be the vascular–conductive tissue of the sub-bud node. The winter hardiness of one-year shoot tissues and vegetative buds was established in 11 cherry and sweet cherry rootstocks, including the standard rootstocks VSL-2 and Gisela-5, and the forms AI 15-53, FIL-6, AI-74, BR, KV, AIR, AI-77, RVL-9, and AI-1B; as well as in 18 sour cherry and 20 sweet cherry scion–rootstock combinations. Four sweet cherry combinations were identified as frost-sensitive in the vascular–conductive tissue of the sub-bud node, with slight damage (score 2): Antares on VSL-2 (standard); Naslazhdenie and Regula on RVL-9; and Regula on AI-5.

About the Authors

V. A. Levshunov
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


N. N. Drabudko
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


A. P. Kuznetsova
ФГБНУ «Северо-Кавказский федеральный научный-центр садоводства, виноградарства и виноделия»
Russian Federation


References

1. Тюрина, М. М. Методика оценки зимостойкости садовых растений в контролируемых условиях / М. М. Тюрина, И. М. Куликов // Плодоводство и ягодоводство России : сб. науч. работ / Всерос. селекц.-технол. ин-т садоводства и питомниководства ; редкол.: И. М. Куликов (гл. ред.) [и др.]. – М., 2006. – Т. 16. – С. 11–17.

2. Соловьева, М. А. Биологические основы зимостойкости плодовых культур / М. А. Соловьева // Зимостойкость плодовых и ягодных культур и их восстановление в связи с повреждением морозами : сб. науч. работ / ВНИИ садоводства им. И. В. Мичурина ; редкол.: В. А. Грязев (гл. ред.) [и др.]. – Мичуринск, 1982. – Вып. 35. – С. 3–8.

3. Данилова, А. А. Устойчивость яблони к морозу –25 °С во время оттепели / А. А. Данилова // Плодоводство и ягодоводство России : сб. науч. работ по материалам всерос. науч.-практ. конф. «Молодые ученые – садоводству России в XXI веке», г. Москва, 11–12 окт. 2007 г. / Всерос. селекц.-технол. ин-т садоводства и питомниководства ; редкол.: И. М. Куликов [и др.]. – М., 2008. – Т. XIX. – С. 46–53.

4. Генетические основы и методика селекции плодовых культур и винограда / З. А. Козловская, С. А. Ярмолич, О. А. Якимович [и др.] ; под общ. ред. З. А. Козловской. – Минск : Беларус. навука, 2019. – 249 с.

5. Определение устойчивости плодовых и ягодных культур к стрессорам холодного времени года в полевых и контролируемых условиях : метод. указания / Всерос. селекц.-технол. ин-т садоводства и питомниководства ; разраб.: М. М. Тюрина [и др.] ; под общ. ред. В. И. Кашина. – М. : ВСТИСП, 2002. – 119 с.

6. Устойчивость к морозам диких видов яблони и груши после искусственного промораживания / Н. Н. Савельева, В. В. Чивилев, А. С. Земисов, А. С. Лыжин // Плодоводство и ягодоводство России : сб. науч. работ / Всерос. селекц.-технол. ин-т садоводства и питомниководства ; под ред. И. М. Куликова [и др.]. – М., 2017. – Т. 49. – С. 286–289.

7. Матвеев, В. А. Зимостойкость сортов сливы в критическую зиму 2006–2007 гг. / В. А. Матвеев, В. С. Волот, М. Н. Васильева // Плодоводство : сб. науч. тр. / НАН Беларуси, Ин-т плодоводства ; редкол.: В. А. Матвеев (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2008. – Т. 20. – С. 135–143.

8. Бутенко, А. И. Интегральная оценка морозостойкости сортов яблони методом анализа иерархий / А. И. Бутенко, Н. В. Жукова, Н. И. Савельев // Вестник РАСХН. – 2010. – № 4. – С. 36–38.

9. Автоматизация оценивания степени повреждения тканей и почек сортов яблони при искусственном промораживании / А. И. Бутенко, Н. И. Савельев, А. Н. Юшков, Н. В. Жукова // Вопросы современной науки и практики. Университет им. В. И. Вернадского. Серия Технические науки. – 2008. – Т. 2, № 2 (12). – С. 43–49.

10. Методы и способы повышения стрессоустойчивости плодовых культур и винограда : сб. материалов междунар. дистанц. науч.-практ. конф., г. Краснодар, 10 июля – 21 авг. 2009 г. / Сев.-Кавк. зон. науч.-исслед. ин-т садоводства и виноградарства Россельхозакад. ; редкол.: Е. А. Егоров [и др.] ; отв. ред. Э. В. Макарова. – Краснодар : СКЗНИИСиВ, 2009. – 177 с.

11. Ожерельева, З. Е. Определение потенциала устойчивости генотипов Armeniaca vulgaris L. к низкотемпературному стрессу / З. Е. Ожерельева // Научно-методический электронный журнал «Концепт». – 2015. – Т. 30. – С. 241–245.


Review

For citations:


Levshunov V.A., Drabudko N.N., Kuznetsova A.P. Assessment of winter hardiness in rootstock forms and scionrootstock combinations of sour and sweet cherry under field and controlled conditions. Fruit Growing. 2025;37:73-81. (In Russ.)

Views: 22


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)