Genotypic features of biochemical composition and antioxidant complex transformation in blue honeysuckle berries during storage under low positive temperature in normal atmospheric conditions
Abstract
This paper presents the results of a comparative study on the transformation of the biochemical composition in berries of blue honeysuckle (Lonicera caerulea) cultivars Aurora, Zojka, Wojtek, Indigo Gem, Honey Bee, and Leningradsky Velikan during 8 days of storage under normal atmospheric conditions at a temperature of (+4 ± 1) °C. It was found that berry contents decreased by 17–32% in free organic acids, 20–40 % in ascorbic acid, 16–50% in hydroxycinnamic acids, 3–14 % in pectins, 19–34 % in tannins, 6–14 % in anthocyanin pigments (including 5–26 % in anthocyanins proper, 7–31 % in leucoanthocyanins, and 3–6 % in vitamin P compounds), while increasing by 7–25 % in catechins, 7–36 % in flavonols, 8–29 % in soluble sugars, and showing a 34–82 % rise in the sugar-to-acid ratio. The direction and magnitude of these trends were determined by storage duration, plant genotype, and the chemical nature of the organic compounds. In most honeysuckle taxa, the overall nutritional and vitamin value – assessed using 14 biochemical indicators – decreased by 1.3–1.9 times. The smallest decline was observed in Indigo Gem and Honey Bee, while the greatest loss occurred in Wojtek. Notably, Zojka berries exhibited a 1.2-fold increase in integrated value.
The transformation of the biochemical composition was accompanied by a weakening of antiradical properties, especially during the second stage of storage. This was due to a reduction in antioxidant and enzymatic activity by 10–42 % and 9–73 %, respectively. The least degradation of the antioxidant complex was observed in the zoned cultivar Leningradsky Velikan, and the greatest – 5.5 times higher – was recorded in Honey Bee.
About the Authors
Zh. A. RupasovaBelarus
N. B. Pavlovsky
Belarus
P. N. Bely
Belarus
A. S. Sayan
Belarus
A. V. Ushakova
Belarus
S. N. Avramenko
Belarus
A. G. Pavlovskaya
Belarus
A. V. Raltsevich
Belarus
References
1. Влияние генотипа растений жимолости синей (Lonicera edulis Тurcz. ex Freyn) и погодных условий вегетационного периода на лежкоспособность плодов при низкой положительной и комнатной температурах / Н. Б. Павловский, Ж. А. Рупасова, А. В. Ральцевич [и др.] // Вестник БРФФИ. – 2024. – № 2. – С. 153–161.
2. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения сухих веществ или влаги : ГОСТ 28561-90. – Взамен ГОСТ 8756.2-82 в части разд. 1, 2, 3 (кроме консервов из рыбы и морепродуктов), ГОСТ 13340.3-77 ; введ. 01.07.1991. – М. : Стандартинформ, 2011. – 10 с.
3. Методы биохимического исследования растений / А. И. Ермаков, В. В. Арасимович, Н. П. Ярош [и др.] ; под ред. А. И. Ермакова. – 3-е изд., перераб. и доп. – Л. : Агропромиздат. Л. отд-ние, 1987. – 430 с.
4. Марсов, Н. Г. Фитохимическое изучение и биологическая активность брусники, клюквы и черники : дис. … канд. фармацевт. наук : 15.00.02 / Марсов Николай Григорьевич ; Яросл. гос. мед. акад. – Пермь, 2006. – Л. 99–101.
5. Большой практикум «Биохимия». Лабораторные работы : учеб. пособие. / Перм. гос. нац. исслед. ун-т ; сост. М. Г. Кусакина, В. И. Суворов, Л. А. Чудинова. – Пермь : Перм. гос. нац. исслед. ун-т, 2012. – 148 с.
6. Swain, T. The phenolic constituents of Prunus domestica. 1. The quantitative analysis of phenolic constituents / T. Swain, W. Hillis // Journal of the Science of Food and Agriculture. – 1959. – Vol. 10, № 1. – P. 63–68.
7. Скорикова, Ю. Г. Методика определения антоцианов в плодах и ягодах / Ю. Г. Скорикова, Э. А. Шафтан // Тр. III Всесоюз. семинара по биологически активным (лечебным) веществам плодов и ягод / М-во высш. и сред. спец. образования РСФСР, Уральский лесотехн. ин-т. – Свердловск, 1968. – С. 451–461.
8. Методика определения антоцианов в плодах аронии черноплодной / В. Ю. Андреева, Г. И. Калинкина, Н. Э. Коломиец, Н. В. Исайкина // Фармация. – 2013. – № 3. – С. 19–21.
9. Определение содержания дубильных веществ в лекарственном растительном сырье. Общие методы анализа // Государственная фармакопея Союза Советских Социалистических Республик / М-во здравоохранения СССР. – М., 1987. – С. 286–287.
10. Патент BY 17648 C1 2013.10.30. Способ ранжирования таксонов растения : № а 20101502 : заявлено 20.10.2010 : опубл. 30.10.2013 / Рупасова Ж. А., Решетников В. Н., Яковлев А. П. ; заявитель Центр. ботан. сад НАН Беларуси. – URL: https://by.patents.su/7-17648-sposob-ranzhirovaniya-taksonov-rasteniya.html (дата обращения: 09.12.2024).
11. Антиоксидантная активность белков отдельных видов дикорастущих растений Беларуси и Монголии / В. И. Домаш, О. А. Иванов, Т. П. Шарпио [и др.] // Ботаника (исследования) : сб. науч. тр. / Ин-т эксперим. ботаники им. В. Ф. Купревича НАН Беларуси ; редкол.: Н. А. Ламан [и др.]. – Минск, 2017. – Вып. 46. – С. 190–199.
12. Dung, N. T. Chemical composition, antimicrobial and antioxidant activities of the essential oil and the ethanol extract of Cleistocalyx operculatus (Roxb.) Merr and Perry buds / N. T. Dung, J. M. Kim, S. C. Kang // Food and chemical toxicology. – 2008. – Vol. 46, № 12. – P. 3632–3639.
13. Физиологические и биохимические методы анализа растений : практикум / Калининград. гос. ун-т ; авт.- сост. Г. Н. Чупахина. – Калининград : Калининград. гос. ун-т, 2000. – 59 с.
14. Кинетические, биохимические и биологические методы анализа. Методические указания к выполнению лабораторных работ по дисциплине специализации «Кинетические, биохимические и биологические методы анализа» для студентов специальности 04.05.01 «Фундаментальная и прикладная химия» / Курганский гос. ун-т, каф. «Физическая и прикладная химия» ; сост. Л. В. Мосталыгина. – Курган, 2016. – 30 с.
15. Воскресенская, О. Л. Большой практикум по биоэкологии. Ч. 1 : учеб. пособие / О. Л. Воскресенская, Е. А. Алябышева, М. Г. Половникова. – Йошкар-Ола : Мар. гос. ун-т, 2006. – 107 с.
16. Интродукция малораспространенных культур плодоводства в условиях Беларуси (клюква крупноплодная, голубика высокорослая, актинидия аргута, актинидия коломикта, актинидия полигамная) / Ж. А. Рупасова, И. М. Гаранович, Т. В. Шпитальная [и др.]. – Минск : Беларус. навука, 2019. – 209 с.
17. Арасимович, В. В. Обмен углеводов при созревании и хранении плодов яблони / В. В. Арасимович, Н. П. Пономарева. ‒ Кишинев : Штиинца, 1976. ‒ 106 c.
18. Грушева, Т. П. Изменение химического состава плодов колонновидных сортов яблони при хранении / Т. П. Грушева, И. Н. Остапчук // Плодоводство : сб. науч. тр. / НАН Беларуси, Ин-т плодоводства ; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – 2015. – Т. 27. – С. 286–293.
19. Банташ, В. Г. Формирование пектинового и фенольного комплексов яблок в условиях интенсивной культуры и обработки кальцием в связи с качеством плодов : дис. … канд. биол. наук : 03.00.04 / Банташ Валентина Григорьевна ; Ин-т физиологии и биохимии растений АН Молдовы. – Кишинев, 1984. – 178 л.
20. Арасимович, В. В. Биохимия созревания плодов / В. В. Арасимович // Физиология сельскохозяйственных растений. – 1968. – Т. 10. – С. 62–82.
21. Карабанов, И. А. Флавоноиды в мире растений / И. А. Карабанов. – Минск : Ураджай, 1981. – 80 с.
22. Возделывание голубики на торфяных выработках Припятского Полесья: (физиолого-биохимические аспекты развития) / Ж. А. Рупасова, А. П. Яковлев, В. Н. Решетников [и др.]. – Минск : Беларус. навука, 2016. – 242 с.
23. Рубин, Б. А. Об изоферментах пероксидазы в клубнях картофеля / Б. А. Рубин, Е. В. Будилова // Доклады Академии наук СССР. – 1970. – Т. 190. – № 3. – 722 c.
Review
For citations:
Rupasova Zh.A., Pavlovsky N.B., Bely P.N., Sayan A.S., Ushakova A.V., Avramenko S.N., Pavlovskaya A.G., Raltsevich A.V. Genotypic features of biochemical composition and antioxidant complex transformation in blue honeysuckle berries during storage under low positive temperature in normal atmospheric conditions. Fruit Growing. 2025;37:289-302. (In Russ.)













